Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges Bryggerier: Sänk alkoholskatten!

I dag är nästan en tredjedel av den öl, det vin och den sprit som dricks i Sverige köpt utan kontroll. Det är alarmerande, och de som far illa är våra ungdomar. Sveriges Bryggerier vill att vi återtar kontrollen och begränsar tillgången – det gör vi med gemensamt engagemang, ansvar och sänkt skatt.

Runt 57 procent av den alkohol vi dricker köps på Systembolaget, runt 10 procent köps på restaurang och krog. Men den återstående tredjedelen köps från illegala försäljare; vare sig det är kriminella ligor eller en ”vän”. Närmare en öl av tre som konsumeras i Sverige är alltså inte köpt här, och någon kontroll på vem som köper och vilken ålder den personen har, finns inte.

De flesta i Sverige är överens om att vi ska ha kontroll på försäljningen av alkohol. Det är därför samtliga riksdagspartier är eniga om en restriktiv alkoholpolitik och det är också därför nästan alla riksdagsledamöter stödjer Systembolagets detaljhandelsmonopol. Sveriges Bryggerier stödjer också en restriktiv alkoholpolitik. Och vi vill också att man ska ha kontroll på försäljningen, som Systembolaget har. Men vad vi är oroliga för är att vi faktiskt inte har den kontrollen i dag.

Med valborgsmässoafton runt hörnet är ungdomars tillgång till alkohol än mer aktuell. På Valborg firar vi att våren äntligen är här, att vintern är över, att ljuset kommit tillbaka. Vi firar med eldar, eller med korteger, på nöjesfält eller bland släkt och vänner.

Gemensamt under firandet är att vi äter och dricker. Så är det oftast när det är fest och vi svenskar vill umgås. Ungdomar firar gärna på sitt håll och äldre ofta på sitt. Men till skillnad mot tidigare har båda åldersgrupperna nu lika lätt att få tag på alkohol. Ungdomar långt ned i åldrarna kommer också över alkohol. Det är skrämmande. Och kanske mest skrämmande är att alla faktiskt vet om att det är så här. Frivilligorganisationer och fältassistenter gör ett fantastiskt jobb genom att finnas på plats och vara en hjälpande hand. Det ska Sveriges Bryggerier stötta.

Men alkoholflödet till Sverige pågår oförminskat, vare sig det är helg eller inte. Under förra året var det en tillfällig nedgång i införseln, eftersom den svenska kronan var svag och det inte var lika lönsamt att åka ner till exempelvis Tyskland och handla för att sedan sälja vidare. Men redan nu ser vi en uppgång igen. Och ingen bryr sig. En del politiker pratar om fler förbud förstås, och en del andra om att minska kvoterna som vi tillåts att ta in. Men varken det ena eller det andra är egentligen gångbart, kvoterna bestämmer inte vi utan EU.

Vad vi däremot bestämmer över och kan påverka är de svenska alkoholskatterna. Med lägre skatter minskar incitamentet att åka utomlands och storhandla, för att sedan sälja här hemma. Det blir helt enkelt inte lika lönsamt längre. Och på så sätt minskar den icke kontrollerbara försäljningen, det blir inte lika lätt för minderåriga att få tag på alkohol om tillgången enbart finns på Systembolaget.

För Sveriges Bryggeriers del skulle sänkt skatt och därmed minskad försäljning i gränshandeln förmodligen betyda minskad försäljning totalt. Inget talar för att medlemmarna skulle sälja lika stora volymer på Systembolaget som de gör i gränshandeln. Men med minskad skatt skulle vi återigen få kontroll på försäljningen. Och det är viktigt, inte minst för våra ungdomars skull.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel