Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges Byggindustrier: Allt över noll olyckor är för många

Sveriges Byggindustrier (BI) och våra medlemsföretag ställer sig bakom Byggnads uppmaning att arbeta för en säkrare arbetsmiljö.

 Självklart ska alla ha en arbetsplats som är trygg och säker. Byggnads initiativ med en tyst minut den 8 juni för att uppmärksamma dödsolyckorna uppskattas och förhoppningsvis ger det alla en tankeställare. Varje enskild dödsolycka är ett grovt misslyckande som aldrig kan repareras.

Säkerheten i byggbranschen blir bättre och bättre, men eftersom det fortfarande sker olyckor kan vi inte vara nöjda. BI har beslutat att förebyggande arbetsmiljöarbete ska vara ett prioriterat område för vår verksamhet med målet att bringa ner antalet olyckor till noll.

Arbetsmiljön är också en viktig del i strävan mot branschens vision Ett hållbart samhällsbyggande i världsklass. Vi har påbörjat flera viktiga åtgärder för att ytterligare sänka olyckstalen:

Huvudansvaret för arbetsmiljö ligger hos arbetsgivaren som ska organisera och planera arbetet och tillhandahålla utrustning. Men attityden till arbetsmiljö och hälsa måste förbättras inom byggbranschen och här måste arbetet börja redan på gymnasieskolornas byggprogram. Medarbetarens ansvar att använda tillhandahållen skyddsutrustning måste lyftas fram och även medarbetarens ansvar att slå larm om något är fel.

En annan fråga är att nuvarande ackordssystem inte främjar en god arbetsmiljö. BI har under många år försökt att få bort ackordstvånget och stärka det lokala fackliga arbetet inom arbetsplatsen, med lokalt förhandlingsmandat. Genom dessa åtgärder anser vi att våra medarbetares inflytande över arbetsprocesserna stärks, vilket ökar arbetsplatsernas trygghet och säkerhet.

BI och våra medlemsföretag har en attraktiv byggbransch som mål och kommer därmed inte att vara nöjda förrän antalet olyckor i byggbranschen är noll.

Vad kan vi tillsammans göra redan i dag? Bilister i Sverige, börja med att sakta ner vid vägarbeten! Tänk på att det är många personers arbetsplats och hjälp till att öka deras säkerhet!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel