Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges Radio: Ökad mångfald en välkommen utmaning

Den kommersiella radion vill ha sänkta koncessions-avgifter. Sveriges Radio har aktivt stöttat den hållningen i gemensamma uttalanden med den kommersiella radion, i bland annat remissvar till regeringen. Sveriges Radio vill ha en stark radiobransch och räds inte den ökade konkurrensen, tvärtom.

Vi är förvånade över att regeringen hittills inte har gått den kommersiella radions krav till mötes. Visserligen förväntas den att få en marginell sänkning av sina avgifter (9 procent) i den kommande budgeten. Vi är inte främmande för att reklamradion får ytterligare sänkta avgifter. Makten över detta ligger hos den moderatledda regeringen med en kulturminister från just Moderaterna som ansvarig för mediefrågor.

Därför är det fullständigt obegripligt hur riksdagsledamoten Staffan Anger (M) från länet, med partikollegor från angränsande län, i stället för att ta sitt ansvar för den kommersiella radion, för-söker lägga över skulden på Sveriges Radio. Den debattartikeln hör hemma som ett inlägg i höstens moderata partikongress i Örebro och inte som en rundskrivelse i borgerliga tidningar runt om i landet med ett försök att göra Sveriges Radio till syndabock.

När det sedan gäller mångfalden, så vet vi från lyssnar- och attitydundersökningar, att lyssnarna är mer än nöjda med Sveriges Radio och att vi tar ansvar för och ser till att mångfalden finns i utbudet i dag.

Den lokala förankringen är vår styrka; vi sänder lokala nyheter 365 dagar om året, vi finns på plats och bevakar hela länet, ger dagligen lyssnarna information om trafik och annan viktig samhälls-information. Dessutom är vi en plattform för den lokala levande musiken. Det kan jämföras med den kommersiella radions enda lokala förankring: lokal reklam.

Det skulle knappast öka mångfalden i Angers bilradio med fler kommersiella kanaler om man med mångfald inte enbart avser möjlig-heten att lyssna på musik.

Sveriges Radio tar sin uppgift att vara en radio för alla på allvar och det ansvaret tänker vi fortsätta att ta. Därför är inte en ökad mångfald i den kommersiella radion ett hot. Den är en välkommen utmaning.

Så till det penibla med att i debattartikeln kalla Sveriges Radio för ”stats-radio”. Sveriges Radio är inte en statlig radio som finansieras av skattemedel. Den kunskapen kan man kräva att riksdagsledamöter besitter.

Moderaterna har i direk-tiven till en ny public service-utredning återigen uttalat sitt starka stöd för public serviceradio och vill dess-utom bidra till att öka oberoendet ytterligare om det är möjligt.

Den public service vi har i Sverige är allt annat än statsradio. Den betalas av medborgarna via licensen för att oberoendet ska vara tydligt. Statsradio tillhör totalitära system. Det borde vara främmande även för moderater att använda den benämningen om det public service de själva försvarar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel