Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverre Haukeland: Avtal om kärnvapenförbud ett slag i luften

Sverige hade planer på egna kärnvapen

Anna Sundström, Olof Palmes internationella center, argumenterar (VLT Debatt 27 oktober) för att Sverige skall skriva under ett FN-avtal om förbud mot kärnvapen, detta med hänvisning till en Sifo-mätning av opinionsläget i Sverige.

Kärnvapnen är de enda massförstörelsevapen som ännu inte är förbjudna. De flesta av oss skulle gärna vilja ha ett kärnvapenförbud, och man måste ha klart för sig den historiska utvecklingen i efterkrigstiden för att förstå varför detta är så svårt att åstadkomma.

De ursprungliga kärnvapenmakterna, USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Kina - senare har ett dussintal tillkommit - gör allt de kan för att stoppa kärnvapenspridningen, men vägrar - med facit från kalla kriget i hand - att själva ge upp den militärstrategiska fördel de har i dessa vapen.

Sverige tillhör själv de länder som haft planer på att skaffa ett eget kärnvapen (enligt regeringen Erlander för att "försvara neutraliteten"), men som av stormakterna tvingades ratificera NPT, icke-spridningsavtalet, år 1972. Denna strategi, att inte förbjuda kärnvapnen inom "atomklubben", men hindra fortsatt spridning, har hittills varit framgångsrik i några svåra fall, som Iran, medan man misslyckats med bland annat Indien och Pakistan.

I Sverige stoppades i sin tid kärnvapenutvecklingen genom en kombination av politiska beslut och tekniska problem med att producera tillräcklig mängd av kärnämnet plutonium. Men kunskapen att bygga en bomb fanns.

Det är meningslöst om Sverige skriver under ett avtal om kärnvapenförbud där stormakter som USA och Ryssland inte ställer upp. Det är då mer realistiskt att fortsätta på den inslagna vägen med ett internationellt förbud mot fortsatt spridning och bilaterala förhandlingar om reduktion av antalet befintliga vapen.

Nu gäller det att USA och Ryssland reducerar sina antal bomber och att länder som Nordkorea hindras från att bygga nya. Det kanske inte skyddar mänskligheten från utplåning, men det är det enda vi kan göra.

Sverre Haukeland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel