Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverre Haukeland: Det är sol och vind som subventioneras

De två centerpartisterna Mikael Palmqvist och Lars Kallsäby skriver att inga skattepengar skall gå till ny kärnkraft och kommer med ett fantastiskt påstående: ”Det har dessutom hittills aldrig byggts några kärnkraftverk utan statliga subventioner.”

De skriver vidare att ”satsning på förnybara energikällor innebär att kärnkraften inte är ett framtidskoncept”. Så kan det vara, därför att med de pågående mångmiljardsubventionerna till vind och sol snedvrids hela energimarknaden.

Det vore hälsosamt om Palmqvist och Kallsäby läste på lite om hur spelreglerna var under den stora kärnkraftutbyggnaden i Sverige. Redan 1964, då Asea i Västerås sålde det första kärnkraftblocket i Oskarshamn till privatägd kraftindustri skedde detta på helt affärsmässiga villkor utan att några statliga pengar fanns med i bilden.

Detta gäller även dåvarande Sydkrafts fortsatte beställningar av ytterligare två reaktorer i Oskarshamn och två i Barsebäck, liksom statliga Vattenfalls utbyggnader i Ringhals och Forsmark.

Även om Asea och dotterbolaget Asea Atom fick beställningar på nio av de tolv svenska kärnkraftblocken, skedde utbyggnaden hela tiden i strikt konkurrens mellan Asea och utländska leverantörer (från USA och Tyskland).

Den statliga satsning på kärnkraft som kärnkraftmotståndarna ofta hänvisar till, upphörde helt omkring 1970, då det visade sig att den reaktortyp staten valt, tungvattenreaktorn, var en återvändsgränd – av tekniska och ekonomiska skäl.

Kärnkraftverket i Mar-viken togs aldrig i drift av säkerhetsskäl – en präktig skandal där hundratals miljoner av skattemedel kastats bort.

Så kan det gå när det är politikerna och inte marknaden som bestämmer.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel