Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverre Haukeland: Vore fel att bara ta bort ränteavdrag

Annons

Ränteavdragen är en naturlig del av kapitalbeskattningen

"Ta bort ränteavdragen". Så skriver Rune Karlsson, medlem i Hyresgästföreningen (19 maj).

Jag är beredd att hålla med, men ut ifrån ett bredare perspektiv, inte bara bostadspolitiskt. Dagens ränteavdrag, värda 30 procent av räntekostnaden, tillkom som resultat av "århundradets skattereform" i slutet av 1900-talet. Det var då man separerade kapitalbeskattning från inkomstbeskattning och därmed kraftigt sänkte värdet av ränteavdragen.

Samtidigt infördes en symmetri i beskattningen, så att kapitalinkomster, som inkomstränta, beskattades med just 30 procent. Genom de tidigare absurda marginalskatterna hade värdet av ett ränteavdrag ofta varit åttio procent. Sett med hyresgästernas ögon var detta ett stort steg i rätt riktning, och politikerna lovade då ändringen infördes att inte ändra skatterna på mycket länge. Det löftet har de naturligtvis inte hållit.

Genom de tidigare absurda marginalskatterna hade värdet av ett ränteavdrag ofta varit åttio procent.

I stora delar av världen finns det ingen avdragsrätt för ränteutgifter till lån. Vårt system kan bero på att egenkapitalen hos svenska hushåll är så låg; man är helt enkelt beroende av att låna pengar vid köp av bostad. Det nya kravet på 15 procent egen insats är jämförelsevis mycket blygsamt.

Jag tycker det är rimligt att hålla fast vid de principer, som efter grundliga utredningar, lades fast för ungefär trettio år sedan; en kapitalbeskattning separerad från inkomstbeskattningen och symmetri mellan inkomster och utgifter av kapital, alltså samma skattesats (och därmed möjlighet till kvittning) mellan ränteinkomster och ränteutgifter.

Vad som är en rimlig nivå, är en smaksak. Man kan behålla dagens trettio procent, eller som Karlsson föreslår, sänka den till noll. Noll beskattning av kapitalinkomster, såsom aktieutdelningar, tror jag knappast den politiska majoriteten accepterar, men frågan borde utredas. Det skulle leda till ökat sparande och mindre lånande i samhället, vilket vore hälsosamt.

Noll beskattning av kapitalinkomster, såsom aktieutdelningar, tror jag knappast den politiska majoriteten accepterar, men frågan borde utredas.

Sverre Haukeland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel