Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svulstig och rockig Chess

Värdigt och med jättepondus fyller Jalmelid elegant ut Tommy Körbergs gamla kostym. Men det är Sarah Dawn Finer (Svetlana) som kammar hem kvällens första riktigt bärande applåd med ”Someone else´s story”.

När körerna bjudit oss på en resa med hög nostalgi i form av finstämda Chess och när den första akten av schackvärldsmästerskapet i den italienska turistorten närmar sig slutet, visar Philip Jalmelid (Anatoly) äntligen vad han går för i en mer än godkänd Anthem-version.

Dirigenten Anders Eljas verkar hellycklig medan en annan bekant Anders, nämligen Glenmark ter sig något stapplande i sin roll som den bittre amerikanen. Apropå nostalgitrippar är det ändå kul att se karln igen och han tar igen den lite snubblande starten i hiten "One night in Bangkok”. Gunilla Backman är inget annat ett musikalproffs med sin pipa och synkar rejält med både Jalmelids och med Johan Schinklers kraftiga bas. Bryggorna mellan genrer och takter är konsertens råstyrka medan Stockholm concert orchestra, Stockholms musikgymnasiums kammarkör och Helene Stureborgs kammarkör utgör själva stommen.

När Florence och Anatoly i slutet sammanfattar sin historia genom "You and I", har schackmatchen som bekant en vinnare och kärleken två förlorare. Men det kvittar. Konsertversionen av Chess är svulstig, lågmält vacker, klassisk, rockig, 80-talssuktande - ja klart tillfredsställande för den musikaliska allätaren helt enkelt.