Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Swedish Match: Tobak ska inte vara tillgänglig för ungdomar

Elin Ramfalk gör ett angeläget inlägg om vikten av att minderåriga inte får tillgång till tobak, men dessvärre präglas inlägget, som många från anti-tobakslobbyn, av extrema förslag som svar på en relativt enkel problemställning.

Unga ska inte få tillgång till någon form av nikotinpreparat, och lösningen är att alla butiker tar sitt lagstadgade ansvar och kontrollerar legitimation för att säkerställa att den som köper exempelvis snus från Swedish Match i butik är 18 år.

Kommunerna har ansvaret att kontrollerna att återför-säljare följer lagen, vilket dessvärre inte alltid prioriteras. Swedish Match har nyligen tillsammans med handeln informerat samtliga av våra återförsäljare om förändringarna i tobakslagen kombinerat med en uppmaning att inte sälja tobak till någon under 18 år.

Men när butiker och myndigheter inte fullföljer sina åtaganden ligger det självfallet nära till hands att kräva ökade restriktioner gentemot oss som tillverkar svenskt snus, och då tillåter Ramfalk sig att slira på sanningen. Men dramatisk kommunikation kostar dessvärre i organisationens trovärdighet, vilket inte gynnar det viktiga arbete tobaksprevention gentemot unga innebär.

Snus är en laglig produkt, kringgärdad med omfattande restriktioner och myndighetskontroll i tillverkningsledet. Utöver vad lagen kräver har Swedish Match konsekvent arbetat för att dagens svenska snus ska hålla en internationellt hög och jämna kvalitet. Idag kan vi uppvisa så låga värden av potentiellt hälsovådliga beståndsdelar att vi underskrider WHO:s rekommendationer.

Både Sveriges regering och riksdag har vid upprepade tillfällen argumenterat för att det är orimligt att cigaretter är fullt tillåtet i EU precis som tuggtobak och en rad andra hälsovådliga afrikanska och asiatiska varianter av snus är lagliga medan endast svenskt snus – som av WHO klassats som minst hälsopåverkande av alla tobaksprodukter – är förbjudet.

Sverige är ett av de få länder i EU som har en dagligrökning under 20 procent av befolkningen, och EU:s egen expertkommitté konstaterade år 2008 att en av förklaringarna är tillgången på snus. Då rökning och snus är ojämförbara ur ett hälsoperspektiv grumlar Ramfalk sin argumentation genom att medvetet blanda samman cigaretter och snus. Detta följer naturligt av att om Ramfalk ska torgföra radikala inskränkningar av den grundlagsstadgade näringsfriheten måste detta kunna motiveras av produktens extrema hälsopåverkan. Och då det inte finns någon sådan faller hela resonemanget samman som ett korthus.

Då återstår bara ogrundade anklagelser om politisk korruption. Övertramp ovärdiga en ansedd frivilligorganisation.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel