Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Syftet är att skapa en tydligare marknad. Varför då? Man vet ju redan att norra Sverige har ett elöverskott, medan södra lider av underskott.

Natten till i söndags var det dags att vrida tillbaka klockan till normaltid. Det är ett säkert tecken på att vintern närmar sig och med den höjda uppvärmningskostnader för hushållen. På en del ställen mer än andra, trots att elpriset just nu är lägre än det varit på tio år. Orsaken är att Sverige i dag delas upp i fyra olika elmarknadsområden, i vilka elen blir något dyrare i söder än i norr.

Blir det en tredje vargavinter på raken eller blir det en mildare vinter än det varit de två senaste åren? Därom tvista de som förser oss med väderprognoser.

En del av dem hävdar det förstnämnda, därför att historiskt sett kommer varga-vintrarna tre och tre. Undantag finns dock, vilket de andra tycks ta fasta på. De hävdar att de ser tecken i luftströmmarna på att det blir en mildare vinter i år.

Svaret på frågan är nog att det vet vi inte förrän när vintern närmar sig sitt slut. Väderprognoser slår ofta fel, på så kort tid som från dag till dag. Det säger sig självt att det torde vara snudd på omöjligt att veta hur vädret blir om en månad.

Ett litet ljus i vintermörkret tändes dock i går. Tack vare en mild sommar och välfyllda vattenmagasin sägs elpriset under nyss avslutade oktober månad ha varit det lägsta sedan 2004.

Det säger visserligen inte så mycket men om man binder sitt elpris nu kan det för en villaägare, enligt Jakob Eliasson, energipolitisk expert på Villaägarna, betyda 3 000 kronor mindre på elräkningen från november till mars. Han sade till aftonbladet.se i går att visserligen är priserna lägre än på många år, men fort-farande är elen dubbelt så dyr som den var för tio år sedan:

– Det är trist att folk vant sig vid helt absurt höga elräkningar så att normalnivån förflyttats.

Hur mycket man kan komma att spara på elräkningen beror dock på var i Sverige man bor. I dag delas nämligen Sverige upp i fyra olika elmarknadsområden: Malmö, Stockholm, Sundsvall och Luleå. Det är statens affärsverk Svenska Kraftnät som gör den här delningen efter påtryckningar från EU-kommissionen. Syftet är att skapa en tydligare marknad.

Varför då? Jo, man hoppas att genom denna indelning synliggöra var i Sverige det finns behov att bygga ut elnätet och öka energiproduktionen.

Frågan ställas igen: varför då? Man vet ju redan att norra Sverige har ett elöverskott, medan de södra delarna lider av underskott.

Svenska Kraftnät gissar att elkonsumenterna i söder kommer att märka den nya indelningen när elpriset blir ”något eller några öre per kWh” dyrare än i norr. Jaha, och vad ska man som konsument göra med den vetskapen, annat än muttra över att elräkningen i vinter hade blivit lägre om man bott längre norrut i Sverige.

Över en natt har alltså elpriset blivit något dyrare i vissa delar av Sverige, bara för att Svenska Kraftnät har gjort den här indelningen för att tydligare se något som man egentligen redan vet.

Absurt, inte sant? Från Varberg i väst till Oskarshamn i ost löper en linje: söder om linjen blir elräkningen garanterat högre från och med i dag.

Absurt är också, att söder om nämnda linje – alltså i elmarknadsområden med energiunderskott – ligger sju av Sveriges tio kärnreaktorer, varav bara tre går för full effekt.