Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Systrarna startade tre bagerier

 
Nostalgi - Antikt
Visa alla artiklar

Tack Maj-Britt Käck för berättelsen om din farmors systrar! Två ogifta kvinnor slet hårt och blev pionjärer inom bageribranschen i Västerås.

Systrarna Asplunds Hembageri som senare blev systrarna Ericssons och Öhrmans.

Systrarna Anna (f 1879) och Alma (f 1881) Asplund startade bagerirörelse i en gårdsbyggnad på Sturegatan 8 år 1909.

Anna var en driftig kvinna och bagerirörelsen genomgick en kraftig utveckling under hennes målmedvetna ledning. Under en tid hade de tre butiker i Västerås.

1914 flyttade de butiken och bostaden till Sturegatan 14. Huset byggdes av Myggbosågens ägare Rudolf Rudén 1907.

Sonen Oskar Rudén har tidigare berättat för Arvid Offe och VLT om minnet av hur systrarna Asplund ibland kunde sitta ute i solskenet på gården och vispa till sockerkakor i stora kastruller.

På baksidan av huset fanns enligt Oskar en mycket vacker trädgård med berså, äppelträd och prydnadsträd.

I början av 1920-talet lät systrarna Asplund bygga ett bostadshus med bageri på Oxbacken, Stora gatan 86. Det blev deras huvudbutik.

Precis som i bageriet på Sturegatan hade bageriet i Oxbacken en vedeldad ugn, men lokalerna var betydligt större och lättare att arbeta i. Det var dock ett mycket tungt arbete.

Bakverken kördes ner till en försäljningsfilial på Stora Torget 2.

Min far Lars Asp, systerson till Anna och Alma, har berättat hur han ibland hjälpte dem att dra en kärra med kakor nedför Oxbacken till Stora Torget, det gällde att hålla emot då backen på den tiden var mycket brant.

1930 sålde systrarna Asplund bageriet på Sturegatan till systrarna Greta Ericsson, senare Johansson och Lisbet Ericsson, senare Norenius, som båda arbetat som affärsbiträden hos dem i flera år. Numera drivs Systrarna Ericsson av två andra systrar, Anna och Maria Torneryd och finns numera i Gallerian efter att huset på Sturegatan revs 1987.

1934 sålde systrarna Asplund bageriet på Stora gatan och filialen på Stora torget till Einar Öhrman.

Systrarna förblev ogifta. Alma dog 1949 och Anna 1969. De ligger begravda i föräldragraven på den vackra ekkullen bredvid Davids Kapell på Hovdestalunds kyrkogård.