Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta ett varv - det pågår saker

Det behöver inte ta mer än fem minuter per kväll. Den lilla stunden då du strosar i din trädgård eller tar ett varv ut på balkongen.

Katarina Kihlberg från trädgårdssajten Odla.nu ger varje vecka handfasta tips och kul inspiration för din trädgård och terrass.

Strosa lite varje dag!

Det behöver inte ta mer än fem minuter per kväll. Den lilla stunden då du strosar i din trädgård eller tar ett varv ut på balkongen. Inte med någon särskild plan eller något mål i sikte utan bara för att se, dofta, känna, upptäcka och märka vad som pågår därute. Prova – du kommer gilla det!

BRA ATT GÖRA NU!Sommarblommorna i dina krukor växer mycket snabbt och blommar ymnigt hela sommaren. De behöver därför mycket näring. Om du inte använt långtidsverkande näring i jorden så använd flytande näring när du vattnar, minst en gång per vecka.

Glesa ut bland de nya hallonskotten om de kommer för tätt, då kan de kvarvarande växa sig kraftigare och stå emot hallonsjukan bättre.

När du klippt gräsmattan, lägg gärna gräsklippet (utan maskrosor!) i landen som marktäckning, så blir det mindre ogräs och du gödslar samtidigt. Dessutom minskas avdunstningen så du behöver inte vattna så mycket.

Gör nässelvatten genom att låta nässlor ligga i en hink med vatten i en vecka (luktar förfärligt!), späd ut det med 10 delar vatten och vattna sedan med detta ypperliga gödselvatten. Du kan också hacka nässlorna i småbitar och täcka marken med. Det fungerar lika bra som gräsklipp!

De första jordgubbarna snart och de tunga bären böjer sig gärna mot marken. Täck marken med halm eller med träull för att undvika att bären ligger mot jorden och blir snigelmat eller smutsas ner.

Läs en god trädgårdsbok! Eller bläddra igenom en hel hög och inspireras av bilder eller konstatera att du har det minst lika fint hemma hos dig…

PÅ BALKONG OCH TERRASSDet är roligt att ha balkong i dessa dagar! Fantasin kring hur den kan inredas och användas flödar och grundtanken är att balkongen ska kunna fylla samma funktion som en liten trädgård. Det finns tre grundelement på balkongen värda att tänka igenom:

Golvet Det finns fina konstgräs idag med mycket längre hållbarhet än när de först lanserades. Enkelt och relativt billigt! Vill du ha trägolv är de nya så kallade klickgolven ett bra alternativ. Du sätter enkelt ihop små bitar med ett ”klick” till den storlek på golv du vill ha.

Växterna En alldeles självklar del av inredningen. Skapa gärna en grund av lite högre växter eller ställ de lägre på hyllor, bord eller häng på väggen. Sen kan du fylla ut runtomkring med kryddor, pelargoner, sommarblommor och andra favoriter.

Belysningen Under långa, varma sommarkvällar blir mysfaktorn hög om du har några ljuspunkter på balkongen. Det finns smarta spotlights som går att trycka ner i en kruka och därför inte kräver an massa monteringsarbete.

Soliga hälsningar från Odla.nu!