Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta hand om dina fötter om du vill gå långt i livet

Skinnskor, promenader och tåstrumpor är bra för fötterna men undvik att gå i högklackat dag ut och dag in. Det är några av råden från Åsa Berglund, medicinsk fotterapeut.

Åsa Berglund har alltid gillat fötter, ändå var det ett annat yrke hon valde från början.

– Jag jobbade som tandsköterska i 30 år innan jag till slut bestämde mig för att satsa på det här. Så man kan väl säga att jag har bytt kroppsdel, från topp till tå, säger hon och skrattar.

När utbildningen var klar startade hon eget. Den här dagen är Agneta Cedervall en av dem som slår sig ner i stolen i lokalerna på Stora gatan.

– Jag är noga med att ta hand om mina fötter själv hemma. Tar fotbad minst en gång i månaden, filar och smörjer in fötterna. På sommaren blir det ännu oftare, säger Agneta.

Trots det vill hon ha en extra koll på hur det ser ut och det här är faktiskt första gången hon går till en fotterapeut.

– Svårast är att veta hur mycket man ska fila bort, det är lätt att det blir för mycket, säger hon och stoppar ner fötterna i fotbadet som Åsa ställer fram.

Agneta jobbar i stadshuset och står och går mycket på jobbet. Hon behöver ha skor på arbetet, innetofflor fungerar inte, men försöker att undvika högklackat.

– Jag känner att jag får lite ont fram under höger fot när jag sätter på mig högklackat.

Åsa tar fram ett plast- skelett av en fot och visar att tyngdpunkten ligger långt fram när man går i högklackat och att tårna lätt pressas ihop.

– Det kan bli så att det tvärgående främre fotvalvet sjunker ner eftersom man går på tårna. Tårna kan också bli krökta så att man får klotå eller hammartå. Visst kan man gå i högklackat ibland, men bara några timmar åt gången.

Det är också viktigt att välja rätt material i skorna.

– Skinn är bäst, mocka och tygskor går också bra, men inte syntet. Det blir för instängt, varm och fuktig och det kan leda till fotsvamp. Och det kan sprida sig till nagelsvamp som är jättesvårt att bli av med.

Strumporna ska vara av bomull eller ull – och tvättas i 60 grader så att det inte finns några bakterier kvar. Tåstrumpor är bra eftersom tårna inte ligger ihop då.

– Och gå inte i samma skor jämt, de behöver luftas och torka invändigt ibland.

Till den som, precis som Agneta, vill sköta fotvården hemma på egen hand har Åsa några tips.

– Tvätta fötterna varje dag, torka ordentligt, särskilt mellan tårna, och smörj in fötterna med någon mjukgörande fotsalva.

Stoppa ner fötterna i ett fotbad åtminstone några gånger i månaden.

– Men fila inte fötterna oftare än max en gång i veckan, och ta det försiktigt. Fila hellre vid flera tillfällen än att det blir för mycket på en gång.

Mer om Åsa Berglund

Ålder: 48 år.

Bor: Stadsradhus i Västerås.

Familj: Sambo och tre barn, 25, 19 och 16 år.

Gör: Medicinsk fotterapeut med eget företag.

Roligast med jobbet: ”Jag har alltid gillat fötter och det är så roligt att få göra något bra för andra. Det ger också resultat på en gång.”

Gör en ledig dag: ”Jag har en stuga på Öland där jag älskar att vara och fixa och påta i trädgården.”

Vill kunna: ”Allt, jag vill hela tiden utvecklas, inte minst i det här yrket. Till exempel zonterapi, det är det många som frågar efter.”

Blir glad av: ”Att träffa andra människor som är glada, av ett leende. Jag är själv en glad person som har lätt för att skratta.”