Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta till vara invandrares kompetens bättre

Sverige är ett litet land som nått toppresultat genom att kombinera ekonomisk utveckling och social trygghet.

Annons
Överkvalificerade. Många invandrare, men också infödda svenskar, har jobb som kräver lägre kvalifikation än deras utbildning. Taxi är ett klassiskt exempel.

Framgångarna har byggt på prioriteringar av högre utbildning och kunskapsutveckling.

En välutbildad befolkning, satsningar på forskning och innovation har gett en hög andel kvalificerade arbeten, såväl inom industri som i handel och tjänsteproduktion. Det har varit nyckeln för vårt land när det gällt att skapa internationell konkurrenskraft.

Men den politiska debatten har nu svängt och i stället är det är arbeten som inte kräver utbildning eller erfarenhet som pekas ut som de som ska lyfta sysselsättningen. Folkpartiet är känt som ett kunskaps- och utbildningsförespråkande parti och i det föreslagna partiprogrammet behandlas flera viktiga arbetsmarknadsfrågor.

En är hur invandrades kompetens bättre kan tas tillvara. I en partimotion föreslås att partiet ska arbeta för att det ska bli lättare för invandrare att erhålla jobb inom sitt eget kompetensområde. Där har regeringen genomfört en hel del åtgärder, bland annat satsningar för fler kompletterande utbildningar. Vilket vi välkomnar.

Jusek uppmanar Landsmötet att höja ambitionsnivån. Det är dags att gå från ord till handling och se att olika grupper behöver olika stöd.

Även utländska akademiker behöver insatser. En sådan är validering av akademiska kunskaper eller uttryckt annorlunda, möjligheten att formellt testa – till exempel via arbetsprover eller handledd praktik – att man kan verka inom ett sitt yrkesområde.

Jusek vill se ett nationellt system för validering av akademiska kunskaper, något som i dag helt saknas. Detta skulle göra det tryggare för arbetsgivaren att anställa en person med examen från ett annat land.

Juseks undersökningar visar tydligt att de personer som fått sina akademiska kunskaper formellt testade också har bättre möjligheter att få ett jobb i nivå med sin utbildning.

Ett stort problem på svensk arbetsmarknad är att det finns för få jobb för dem med längre utbildning. I Socialförsäkringsutredningens rapport från i våras framgår att lågkvalificerade jobb ofta utförs av individer med högre utbildning.

Hela 46 procent bland infödda svenskar, och 52 procent av invandrade svenskar, har i dag jobb som kräver lägre kvalifikationer än deras utbildningsnivå. Omkring hälften av alla anställda är därmed överutbildade i förhållande till vad arbetet kräver.

Jusek har konkreta förslag på hur Sverige kan ta tillvara invandrande akademikers kompetens:

● Ett nationellt valideringssystem som testar akademiska kunskaper.

● Yrkesinriktad svenskundervisning.

● Fler professionella nätverk.

● Fler kompletterande utbildningar på högskolan.

Det är enkla men viktiga insatser som skulle få Sverige att utvecklas. Nu är det dags för Folkpartiet och övriga partier att komma till skott och ta tillvara invandrade akademikers kompetens.

Magnus Hedberg vd Jusek

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons