Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Tågkaos heltoacceptabelt"

Fem generaldirektörer för myndigheter i Mälardalen, däribland Myndigheten för yrkeshögskolan i Västerås, kräver bättre tågtrafik.

De fem generaldirektörerna skriver i dag på Dagens Nyheters debattsida om de gångna vintrarnas många inställda tåg, och hur det påverkar de anställda och därigenom myndigheternas verksamhet.

De fem skriver bland annat:

"Osäkerheten i tågtrafiken påverkar verksamheten tydligt. Det går inte att ha möten på morgonen, då man inte vet om de anställda kommer att hinna till arbetsplatsen på utsatt tid. Arbetstid går åt för att informera sig om inställda och försenade tågavgångar. Anställda måste även ibland brådstörtat lämna arbetsplatsen i förtid på eftermiddagar för att hinna hämta barn på förskolor sedan planerade tågavgångar ställts in."

Därefter pekar de på situationen för respektive myndighet där majoriteten av de anställda pendlar, inte bara från Stockholm, utan från mindre kommuner runt myndigheten där de valt att bosätta sig.

Men tågproblemen har gjort att myndigheterna förlorat kompetent folk; den som inte kunnat hämta på dagis i tid några gånger på grund av försenade och inställda tåg ser sig snabbt om efter nytt jobb närmare hemmet.

Medarbetarna kan heller inte bilpendla, framhåller generaldirektörerna med skärpa och skriver att medarbetarna inte kan tillbringa 2-3 timmar av sina arbetsdagar per bil. Kan de tillbringa samma tid på tåget är den tiden effektiv arbetstid till nytta för medarbetare och myndighet.

"Vi kan inte se", skriver generaldirektörerna sammanfattningsvis "att denna bristande förmåga hos SJ och Trafikverket att hantera snö och kyla är samhällsekonomiskt rimlig."

De fem generaldirektörerna anser också att de senaste årens tågkaos är helt oacceptabelt och kräver bättring från SJ AB:s och Trafikverkets håll.