Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tandvård till fast pris

Nu blir det möjligt att betala månadsvis för tandvården. Ju friskare tänder du har desto mindre blir kostnaden.

I morgon inför Folktandvården i länet något som kallas Frisktandvård. Tandläkaren Per Matsson, som är ansvarig, är mycket nöjd att det äntligen blir av.

– I andra län har ungefär hälften av patienterna hos Folktandvården skrivit ett avtal om skötsel av tänderna under tre år. Vi hoppas att det blir likadant här. Det innebär i så fall att runt 30 000 länsbor nappar på erbjudandet, säger Per Matsson.

Vad är Frisktandvård?

– Det är regelbunden tandvård till ett fast pris. Det är en smart modell där tanken är att din friska mun ska fortsätta att vara frisk eller att din tandhälsa ska förbättras.

Innan man skriver ett avtal för tre år så görs en grundlig undersökning av tänderna och munhälsan. Om man behöver laga någon tand eller har andra problem med tänder ska det först åtgärdas och man får betala vanlig tandläkarräkning.

– Sedan gör vi en risk-bedömning om hur mycket hjälp patienten kan behöva med sina tänder. Ju högre risk att få stora problem med sina tänder, desto mer får patienten betala per månad.

Om man är väldigt ung och har en bra tandhälsa och inga lagningar blir månadskostnaden som lägst 40 kronor i månaden.

– Vi vet att det i ett annnat län är så att 80 procent av patienterna betalar en mindre summa per månad. Då mellan 40 och 200 kronor.

– Men om vi bedömer att en patient har ett stort behov av tandvård får den betala som mest 700 kronor i månaden. Om en patient till exempel har många gamla lagningar är risken att de måste bytas ut om något år och det kostar mer.

Finns det ingen risk att folk inte har råd att betala 700 kronor i månaden?

– Jo, det finns det. Men samtidigt har jag erfarenhet av att människor som har lite pengar ändå prioriterar att ha friska tänder och samtidigt kan folk som har mycket pengar strunta i sina tänder, säger Per Matsson.

– Det är ju också så att om någon som har dåliga tänder får hjälp och är mer noggrann med att sköta om sin mun under tre år får bättre tänder. Kostnaden kan då bli lägre när det görs ett nytt avtal.

Folktandvården har hittills inte marknadsfört Frisktandvården.

– Men det har spritt sig från mun till mun. Intresset är stort hos föräldrar som vill betala varje månad för att deras barn ska fortsätta att gå till tandläkaren och ha bra tänder även efter de fyllt 19 år och inte har fri tandvård längre.

– Vi vet att många i åldern 20–29 år glömmer bort att gå till tandläkaren. Efter några år kan de få stora problem med många hål i tänderna .

Tandläkare Göran Lundell har en privat mottagning i Västerås och ser ingen risk att förlora patienter till Folktandvården på grund av Frisktandvård.

– Många av mina patienter har gått hos mig under en lång tid. Om en patient får en hög tandläkarräkning hos mig kan den få hjälp att dela upp kostnaden, säger han.

Dessa behandlingar ingår:

 Undersökningar.

 Förebyggande tandvård.

 Lagningar, rotfyllningar och tandutttagningar.

 Enstaka kronor och bettskenor.

 Specialisttandvård inom ovanstående områden.

 Ett eget friskvårds-

program om hur munhälsan kan förbättras.

 Akuttandvård på alla Folktandvårdskliniker

i Sverige.

 Möjlighet att ta med sitt avtal om man flyttar inom landet.