Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tandvård till fast pris snart

Snart kan även västmanlänningar sluta ett frisktandvårdsavtal med Folktandvården.

Ett sådant avtal innebär att patienten betalar en fast avgift för sin tandvård varje månad.

Då får man de undersökningar, rådgivning, lagningar med mera som behöver göras under perioden. Vissa undantag gäller, till exempel vid olycksfall och arbetsskador.

Avtalet gäller minst tre år och kan förlängas, men patienten kan när som helst säga upp det.

Hur ska då avgiften bestämmas? Först ska tandläkaren behandla patienten så att tänderna är okej vid start (”nollställning”). Sedan görs en riskbedömning med hänsyn till antal lagningar, kronor, tandlossning med mera.

Utifrån denna bedömning placeras patienten i en avgiftsklass enligt principen: ju större risk för stort behov av tandvård ju högre pris.

Den lägsta prisnivån blir 40 kronor per månad. Den kan unga under 30 år och de som är över 74 år hamna i. För övriga åldrar är 53 kronor per månad den billigaste avgiften.

Kritiken mot friskvårdsavtal har bland annat varit att det gynnar dem som har bra tänder och missgynnar dem som har höga tandvårdskostnader.

För att det ska löna sig för patienten att ha ett frisktandvårdsavtal i nuläget ska det inte hamna högre än cirka 270 kronor i månaden. De som beräknas få betala mera kommer i stället att rekommenderas att ingå i det statliga högkostnadsskyddet.

I dag fattar landstings-styrelsen beslut i frågan och slutligt beslut tar landstingsfullmäktige den 22 juni.