Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk efter innan du gör om köket

Tänk efter hur du vill använda ditt kök innan du börjar renovera det. Det råder köksarkitekten Elisabeth Ahlgren.

Lagar du mycket mat? Använder du köket som vardagsrum? Vill du bevara något av köket? Vad är det för stil på huset? Det är många frågor som ska tänkas igenom när man ska renovera sitt kök.

Elisabeth Ahlgren är köksarkitekt hos Kvänum och ritar kök hela dagarna. Hon har bland annat varit med och tagit fram deras kök Retro, ett kök som ser ut som på 1960-talet.

– Det är viktigt att köket är i harmoni med huset. Speciellt om man gör ett klassiskt kök. Tänk inte i trender, då har du chans att lyckas.

Elisabeth jobbar mycket för att bevara stilar och tycker man ska våga bevara epoker.

– Just nu ska man vara rädd om sina 1970-tals kök, tycker jag.

Men om du väljer ett mer trendriktigt kök, till ett nybyggt hus eller kanske ett från 1970- eller 80-talet, så tänk igenom om den stil du väljer håller i längden.

– Fråga dig själv om du kommer tröttna på det här, råder Elisabeth Ahlgren.

Men samtidigt som det är viktigt att köket stämmer i stil med huset så är det viktigt att det är funktionellt. Därför ska du tänka igenom hur du använder köket. Är ni många som brukar vara i köket? Hur går du i köket? Och vad gör du av kassarna med mat när du kommer hem från affären?

– Mycket handlar om sunt förnuft, Som att man inte ska ha diskmaskinen mellan ho och spishäll och att det behövs avställningsytor bredvid kylskåpet.

Tänk också på att köket ska vara proportionerligt. Har du ett 50-talshus med smala dörrposter blir det inte snyggt med breda köksluckor.

På senare år har överskåpen försvunnit mer och mer. I stället förvaras porslinet i stora utdragslådor och de fina vardagsmuggarna på en öppen hylla.

Samtidigt väljer vi också att mer och mer bygga in vitvarorna.

– Då får man fram en möbelkänsla, säger Elisabeth.