Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk hållbart och kvalitet

Robusta detaljer är höstens hetaste inredningstrend.

Förra veckan ägde inredningsmässan Formex rum. Där samlas de som verkar inom branschen. VLT besökte några av Västerås inrednings-butiker för att se vad de lokala experterna säger om höstens trender. Mässan, som endast är till för de professionellaaktörerna inom inredningsbranschen, anordnas två gånger om året i Älvsjö, Stockholm. Montrar byggs upp och tar form, färg och textur enligt höstens kommande trender och nyheter. Inredare, bloggare och butiksägare får chansen att kommunicera direkt med leverantörer och knyta nya kontakter. Dessutom delas priset Formex Nova ut till årets nordiska formgivare.

Trots mässans placering i Stockholm ekar innehållet över hela Norden och sätter ton för skiftningar i höstens produkter.

– Årets mässa var riktigt bra. Det är första gången på länge som jag tycker det, säger Rose-Marie Öhrlund, ägare till inredningsbutiken Kammaren.

Hon har besökt mässan i många år, men har på senare tid tyckt att utbudet varit sådär. I år vände dock lyckan och hon återvände fyra leverantörer rikare till Västerås.

– Jag kommer bland annat att köpa in nya smycken, porslin och textilier. Men även om det kommer från nya leverantörer är jag noga med att hålla butikens röda tråd. Om jag skulle flaxa ut och ta in saker som inte går i linje med resten av sortimentet skulle hela havet storma, säger hon med ett skratt.

Nordiskt och glänsande

Rose-Marie berättar att hon på Formex såg mycket naturmaterial såsom rotting och trä – en trend som hon säger är på uppgång i höst.

– Jag tror att vi vill återvända till naturen inredningsmässigt. Det känns väldigt nordiskt.

Utöver det natursköna fortsätter mässing att vara ett mycket populärt inslag i höstens hem enligt Rose-Marie – en spaning som även Mios inredare och säljare Anna Vallner delar.

– Mässing är jättestort just nu! Det gäller allt från fruktskålar till krokar och ljusstakar. Även koppar är på gång, säger hon.

Höstens färger är starka

Anna menar att höstens trender talar både för det mer maximalistiska med mycket mönster och färg men också för det avskalade skandinaviska.

– Färgerna jag anser är mest inne just nu är koboltblå, gammelrosa, nude- och pastellfärger. Dessutom mycket marmor.

Anna Khysing Persson, butikschef och inredare på Tullhuset Living, menar också hon att mässings- och naturtrenden är stark.

– Mycket bambu och linne syns framöver, liksom glaserad keramik och välgjorda doftljus. Vi har mycket komplementprodukter – kuddar, eleganta tvålar, servetter och handdukar. De bidrar till en känsla av hemtrevlighet, något som både är viktigt och trendigt, säger hon.

Mönster, sammet och råmaterial

En längtan av att kapsla in naturen i hemmet präglar en stor del av höstens inredningstrender. Materialen får gärna ligga i fokus med olika träslag, blommönstrade tyger och robusta detaljer.

Att tänka hållbart och fokusera på kvalitet och råmaterial ligger i tiden, vilket märks just i natur- trenden. Bambu, linne och rotting är några av de material som finns representerade i höst genom bord, stolar och handdukar bland annat.

Doftljusen hör hösten till och fungerar inte bara för att sprida en härlig lukt i rummet utan också som inredningsdetaljer. Fokuset ligger också på mässingen i ljusväg – lyktor och ljusstakar i mässing håller fortfarande i sig.

Mönstrade kuddar till sängen eller soffan gäller också. De får gärna vara i sammet.