Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk på klockan i natt

Natten mellan lördag och söndag förlorar du en timme sömn - klockan 02.00 vrids klockorna fram en timme och blir i stället 03.00.

Annons

De som har klockor som ställs automatiskt med hjälp av radiosignaler påverkas inte - men alla andra.

Köksklockor, klockor i mikrovågsugnar, DVD- och gamla VHS-spelare, i bilen, i mobilen - tillvaron är full av klockor som du måste ställa om manuellt. För att inte tala om klockan du kanske har på armen. Och glöm för allt i världen inte väckarklockan!

Antingen gör du det innan du går och lägger dig - eller också när du stiger upp. Om du nu inte av någon anledning är vaken till 02.00 som blir 03.00 på ett ögonblick.

Sverige har haft sommartid - alltså att klockan flyttas fram en timme under den ljusare tiden på året - sedan 1980 efter ett hårt kritiserat försök år 1916.

Tidpunkterna för införande av sommar- respektive vintertid (där vintertiden är "normaltiden") har varierat, men sedan 1996 är det gemensam EU-standard som gäller där sista söndagen i mars och sista söndagen i oktober är "växlingstid".

Sommartiden ställer till det lite för trafik som går hela natten. SJ:s nattåg - exempelvis tåget från övre Norrland som når Västerås vid sjutiden på söndagsmorgonen på sin resa mellan Luleå och Göteborg - drabbas ju av den försvunna timmen.

SJ lovar dock att förseningarna blir så små som möjligt genom att nattågen har väl tilltagen tidtabell.

Swedbanks uttagsautomater kommer att vara avstängda mellan 00.30 och 04.15 natten till söndagen, eftersom klockorna ska ställas om - det är viktigt att tänka på för dig som är ute och nattsuddar och behöver kontanter.

Och apropå nattsudd: Här kommer ett tips för dig som ska ut och roa dig i kväll och tänker ta nattbussen hem:

Ställ inte fram klockan förrän du kommit hem i natt! Det hälsar Västmanlands lokaltrafiks trafikupplysning.

Nattbussarna går nämligen som om det inte vore sommartid, för att inte ställa till det för nattsuddarna eller för tidtabellsplanerarna.

Sista nattbussen går enligt följande:

* Linje 569 som avgår från busstationen i Västerås 02.10 mot Ransta och Sala.

* I stadstrafiken inom Västerås avgår samtliga bussar på linjerna 91,92, 94 och 98 klockan 02.30 från centrum.

* Nattlinje 512/113A som avgår från busstationen i Västerås 02.25 mot Hallstahammar, Surahammar, Ramnäs och Virsbo.

* UL:s linje 804 som avgår 02.05 från busstationen mot Hummelsta och Enköping.