Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tappad bilnyckel kan kosta skjortan

Sedan 1998 har alla bilar en elektronisk startspärr som stöldskydd. Tillgång till nyckeln är i de allra flesta fall en förutsättning för att kunna stjäla en bil.

En borttappad bilnyckel kan bli dyrt. Beroende på bilmärke och modell kostar det 3 000-10 000 kr att omprogrammera låssystemet.

– Nycklar är begärligt byte för inbrottstjuvar. Det är tyvärr vanligt att folk förvarar sina bilnycklar på de mest uppenbara ställena, säger Dan Falconer, motorspecialist på försäkringsbolaget If.

Om man bli bestulen på sin bilnyckel ska man spärra det elektroniska låssystemet så fort som möjligt på en märkesverkstad. Spärrningen gör den stulna nyckeln blir oanvändbar.

– Man tänker inte på att man går runt med ett värdeföremål i fickan. Om man hanterat bilnyckeln uppenbarligen vårdslöst och bilen blir stulen kan man få betala en extra självrisk på tio procent av bilens värde, säger Dan Falconer.