Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tappade pojke – assistent avskedas

Det rullstolsburna barnets assistent tappade barnet som fick näsblod. Assistenten hemlighöll olyckan.

Nu har assistenten avskedats från sin tjänst som personlig assistent åt ett rullstolsburen pojke i Västerås. Det framgår av en Lex Maria-anmälan som assistentens arbetsgivare gjort till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Assistenten begick flera allvarliga fel den aktuella dagen, framgår det av arbetsgivarens utredning.

I stället för att flytta pojken med rullstol valde assistenten att bära barnet vid en kort förflyttning utomhus. Men något gick fel och assistenten tappade pojken i marken så han landade med huvudet före i gräsmattan. Pojken klarade sig dessbättre med lindriga skador i form av näsblod och svullnad under näsan.

Men assistenten var – obefogat skulle det visa sig – rädd för kritik från barnets föräldrar och hemlighöll fallet. En annan av assistenterna samt föräldrarna misstänkte att något var fel. Åtskilliga timmar gick innan det hela uppdagades.

Arbetsgivaren såg genast till att genomföra flera åtgärder. Dels inskärptes rutinerna; förflyttning ska ske i rullstol så barnen inte tappas. Dels sades assistenten upp från sin tjänst eftersom denne hemlighållit olyckan och ljugit om den.

Enligt arbetsgivaren har assistenten ”visat sig olämplig att arbeta på arbetsplatsen”. Inspektionen för vård och omsorg ska nu utreda saken vidare.