Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tävlingskörde, krockade och voltade – döms till dagsböter

Natten till 19 juli 2016 inträffade en trafikolycka vid Järnvägsgatan i Köping då två bilar körde ihop vid gatans avsmalningar utanför stationen. Nu döms förarna för vårdslöshet i trafik.

Olyckan blev spektakulär ; en av bilarna voltade och körde in i ett träd. Flera bilar på en intilliggande parkering skadades och trädet fick sågas ner.

Enligt uppgifter efteråt klarade sig båda förarna med skador som betecknas som lindriga. Men det var inte slutet på deras vedermödor.

Båda åtalades nämligen för vårdslöshet i trafik . Anledningen till det var att vittnen samstämmigt berättade att det gick fort, mycket fort.

Järnvägsgatan var vid tillfället 50-sträcka, men inför rätta vid Västmanlands tingsrätt bedömde ett vittne att hastigheten var 200 kilometer per timme, ett annat vittne, en erfaren yrkeschaufför, uppskattade hastigheten till 150.

Båda bilarna körde jämsides med varandra, men krokade i varandra vid avsmalningarna.

De båda förarna, båda män i 20-årsåldern bosatta i Köping, hade olika förklaringar inför tingsrätten.

En av dem berättade att han besökte en förening där han fick ett telefonsamtal om att hans mor blivit sjuk varpå han körde iväg. Han var stressad och tänkte köra om den andra bilen, hastigheten var 70-75.

Den andre mannen berättade att han inte tävlingskörde, att han var på väg från samma förening som den andre mannen – som han kände – och att han själv körde i 45 kilometer per timme vid olyckan.

Tingsrätten trodde inte på någon av de båda åtalades versioner eftersom det fanns två av varandra oberoende vittnen som inför rätta gav ett trovärdigt intryck.

Det är enligt tingsrätten utrett att de båda i hög hastighet tävlingskört och tagit en "medveten risk genom att i tättbebyggt område i anslutning till övergångsställe och med människor i omlopp föra sina respektive bilar."

De båda döms till dagsböter för vårdslöshet i trafik.

Den något äldre av de båda männen döms till 50 dagsböter à 210 kronor, sammanlagt 10 500 kronor. Den yngre mannen får i kraft av sin ålder tio dagsböter färre; 40 à 50 kronor, sammanlagt 2000 kronor. Då dagsböter beräknas efter vars och ens inkomst blir skillnaderna stora eftersom storleken på varje dagsbot skiljer.

Transportstyrelsen avgör i separata ärenden framtiden för de båda männens körkort.