Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västmanlands Teater lånar ut scenen – spelar själva klassiskt kärleksdrama

Under våren kommer flera aktörer att få tillgång till Västmanlands Teaters scener. Under maj och juni blir det sex olika föreställningar. En del av repetitionerna till dessa förställningar kommer att vara öppna, skriver Teater Västmanland i ett pressmeddelande.

Annons

– Det finns så många teater- och scenkonstgrupper i länet som förtjänar tillgång till såna scener som de vi har på teatern. Och nu, när "Taube today" spelas i Uppsala och "Blommassakern" bara har några få föreställningar kvar, får vi plats, både i lokaler och program, säger Niklas Hjulström, teaterchef på Västmanlands Teater.

I juni presenterar Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola ”Riddartornet”, som är en helt ny opera baserad på Stagnelius gastkramande drama Riddartornet från 1822.

Lite senare under hösten är det premiär för den klassiska pjäsen Romeo och Julia. Under två tillfällen under våren kommer publiken ha möjlighet att följa repetitionerna.

Föreställningar under våren:

Spring, Uje, spring

Välkommen till en självbiografisk popmusikföreställning av och med Uje Brandelius. Om hur livet tar vändningar du inte kunde fantisera om. Om vad du måste hinna innan du dör. Och vad du inte måste hinna.

Spelas 4 maj kl 18.

DNA – Västerås Kulturskola

Ett gäng tonåringar från ett problemområde gör något hemskt, verkligen hemskt. De leder Adam, en ung kille med behov av att vara med, ut på farliga vägar. När Adam förolyckas och är borta, hittar gruppen ett sätt att peka ut en oskyldig brevbärare som våldsam pedofil. Det ser ut att lyckas ända tills Adam, skadad och mager av svält, dyker upp igen, veckor senare. Nu finns det bara ett sätt att förtiga sanningen.

Spelas 18 maj kl 19, 20 maj kl 18 och 22 maj kl 16.

Och så levde de lyckliga… – Västerås Kulturskola

Askungen har släppt en självhjälpsbok om att vinna lycka genom vara god mot dem som gör en ont. Snövit har gjort sig till ägare för de sju dvärgarnas gruva, ökat arbetstakten och tagit ut miljardvinster. Ariel har precis blivit människa genom avancerad plastikkirurgi. Hennes bröllop står för dörren. Men så inträffar en fruktansvärd olycka som ställer allt på ända och tvingar en efter en att konfronteras med sina livsval. För vad händer när de nödställda, impopulära styvsystrarna inte har någon annan stans att ta vägen än till Askungens dörr? Hur ska Snövit hantera två dvärgar som söker upprättelse? Och hur ska Ariel förstå sambandet mellan sin blivande mans ilska när hon längtar till havet och ett plötsligt utsläpp av förgiftat vatten?

Spelas 19 maj kl 15, 21 maj kl 19 och 23 maj kl 19.

Tyll & Bromsklossar – DraóThea

Året är 1954. Det är slut på det bekymmersfria livet med läxfria sommarkvällar, sovmorgnar, hångel i baksätet och rock ‘n’ roll. Nu börjar allvaret. Snart ringer klockan in till det sista läsåret på Siwmanska skolan. Där rektor Siw styr allt på hennes skola. Tror hon.

Spelas 19 maj kl 18 och 20 maj kl 15.

Riddartornet – Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola

Riddartornet, en helt ny opera baserad på Stagnelius gastkramande drama Riddartornet från 1822 som handlar om den eviga kampen mellan förnuftet och driften. Operan har världspremiär och uruppförs av kammaropera–och kammarmusikstudenter från Mälardalens högskola, i samarbete med Vadstena–Akademien och med stöd av Västmanlands Teater.

Spelas 12 juni kl 19 och 14 juni kl 19.

Romeo och Julia

Under de senaste åren har Västmanlands Teater erbjudit öppna repetitioner för att öppna upp teaterhuset och visa hur ett repetitionsarbete kan se ut. På det viset får fler möjlighet att kunna följa hur en föreställning växer fram. Den 30 maj och 13 juni kan du se två repetitioner från en av våra mest älskade pjäser. Där han förväntas slåss och dominera och hon förväntas underkasta sig. Romeo och Julia möts i sin längtan bort från en våldsam värld. Men finns det en väg ut?

Bild: Västerås Kulturskola

Mer läsning

Annons