Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teatern startar med kaxig tjejpjäs

Teatervåren inleds med dansteaterpjäsen "Girls will make you blush". Genom att prata, och drastiskt skoja om puberteten, hoppas ensemblen befria publiken från hämningar.

Annons

”Girls will make you blush”, som gjorde stor succé på Unga Klara i Stockholm i oktober, vänder sig till alla, från elva år och uppåt, och har skolpremiär i Västerås på tisdag, 13 januari, och nypremiär på Västmanlands Teaters Lilla scen på lördag, 19 januari.

– Den vänder sig till alla, oberoende kön, även killar. Vi upplever att unga killar sitter framåtlutade och insuper en massa information om tjejer och hur de fungerar, säger västeråsskådespelaren och dansaren Sandra Medina.

– Det känns jätteroligt och angeläget att få spela i Västerås efter Stockholm. Spännande med en helt ny publik. Busslaster från större och mindre orter kommer att skeppas till Västerås.

Hur är pjäsen angelägen?

– Sättet att skildra unga tjejer är nytt. Människor har längtat efter en pjäs som den här utan att riktigt veta om det. Man riktigt känner all den kraft som strömmar mellan oss och publiken när vi spelar, tillägger Sandra entusiastiskt.

Sandra representerar tillsammans med scenografen Sven Dahlberg Västmanlands teater i denna samproduktion med Unga Klara och Carrasco Dance Company. Där orden tar slut tar dansen kort och gott vid. I föreställningen dansar och agerar samtliga dansare och skådespelare.

– För att representera en så bred grupp som möjligt går vi i och ur de olika rollerna. Alla gör allt.

I pjäsen vänds på konceptet pubertet. Man utgår från det som ett normalt tillstånd, inte problematiskt.

– Vi ser det positiva i puberteten, inte problemen. Kanske provoceras några i publiken, men de flesta känner sig nog mest befriade.

Manuset bygger på intervjuer som gjorts med en rad tonårsflickor.

– Även om det inte specifikt handlar om mig, eller om oss som spelar känner jag verkligen igen mig i allt det här. Det tror jag alla kan göra, säger Sandra Medina.

– Föreställningen om tjejers pubertet är peppig, rolig, stark och berörande. Hoppas många föräldrar kommer, och inte bara skolungdom.

Teatervåren innehåller stort som smått. I år firar Länsteatern 100-årsjubileum, festligheterna kring det kommer dock först i höst.

– Vi samlar oss inför vår hundraårsdag. Vi har ett behov av att sammanfatta vad vi är och vart vi är på väg, säger teaterchefen Kajsa Giertz.

Totalt gör Västmanlands Teater två produktioner i vår. Nästa stora satsning är en gammal klassiker som fått ny kostym.