Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teatern tar timeout

Det blir ingen större föreställning på Teater Västmanland i vår. I stället ska det satsas på gästspel.

Den 8 oktober är det premiär för Teater Västmanlands stora Molière-satsning, den sista föreställningen med den gamla ensembleteatern.

Sedan dröjer det ett helt år innan publiken får se något, åtminstone i större format. Det bekräftar den tillträdande teaterchefen Kajsa Giertz för VLT.

– Nystarten för nya Teater Västmanland blir nästa höst. I vår är det ett uppbyggnadsskede.

Anledningen är att Kajsa Giertz blir teaterchef på heltid först i mars och att det inte finns tid att planera någon större vårsatsning.

Dessutom saknas en ensemble. Efter årsskiftet finns endast två skådespelare och två musiker med fasta anställningar kvar hos Teater Västmanland. Det är resultatet av de nedskärningar som politikerna i teaterstyrelsen beslutat om.

Möjligen kan det bli någon mindre föreställning under våren med de kvarvarande ensemblemedlemmarna, men inget är bestämt om den saken. I övrigt får publiken nöja sig med besök utifrån på Västerås teater.

– Vi jobbar för att öppna upp huset så att det kommer gästspel, kulturskolor och andra lokala förmågor, säger Kajsa Giertz.

Den 1 oktober börjar Kajsa Giertz att arbeta halvtid på Teater Västmanland men hon tillträder som chef först vid årsskiftet. Tore Öberg, som varit tillförordnad teaterchef i två år, fortsätter på sin post året ut.

Den 5 oktober är lokala kulturarrangörer inbjudna till ett möte på teatern där de kan ge förslag på gästspel. Träffen ordnas av en arbetsgrupp där Västerås stad, Riksteatern och Teater Västmanland är företrädda.