Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teaterns arbetsmiljö under all kritik

Arbetsmiljöverket har inspekterat Teater Västmanland, både själva teatern i city och dekorverkstaden på Bäckby. Inspektör Lena Boman är inte nådig i sina omdömen.

Teatern på Slottsgatan fick sammanlagt 18 anmärkningar och dekorverkstaden fick 14. Gemensamt för båda är att hanteringen av kemikalier är under all kritik.

Brandfarliga kemikalier förvaras ihop med syror, baser och kemikalier som lätt förångas. Med den oordningen skulle en mindre olyckshändelse kunna få förödande konsekvenser. Någon skyddsutrustning i anslutning till kemikalierna fanns inte.

– Det kanske fanns i en låda någonstans med det räcker inte. Skydd ska finnas lätt tillgängliga, påpekar Lena Boman.

På båda arbetsplatserna saknas också ett systematiskt arbetsmiljöarbete och rutiner för vem som ska göra vad om någonting allvarligt händer.

– Som det ser ut nu har ingen delegation gått ut från teaterchefen så i nuläget är det han och styrelsens ordförande som är ytterst ansvariga vid en olycka.

– Utan ordentlig ledning faller strukturerna kring de här frågorna. Ombud och

anställda hamnar i en tjatsituation och det är inte bra. Det här är både sorgligt och mycket allvarligt, fortsätter Lena Boman.

Något hon finner väldigt uppseendeväckande är att skyddsräcket på teaterns balkong är alldeles för lågt, endast 72 centimeter. Arbetsmiljöverket kräver att där ska vara ett räcke på minst en meter så att det är säkert för städerskorna att arbeta där upp.

– Men vem har ansvar för publiken, om någon ur den trillar ner? Det vet faktiskt inte jag. Jag ringde byggnadsnämnden men det låg inte på deras bord heller...

– I och med att det är vi som bedriver verksamheten så är vi naturligtvis ansvariga för vad som händer i lokalen, konstaterar tf teaterchef Tore Öberg.

– En del punkter måste vi diskutera med kommunens fastighetsavdelning eftersom vi hyr av dem och det i en del fall kan bli tal om vissa ombyggnader.

Tore Öberg är tillförordnad som teaterchef till den sista april och han räknar med att omgående se över allt som behöver göras.

– Vi börjar med att lägga upp en åtgärdsplan sedan ska vi helt enkelt börja beta av den nu i april. Vi räknar med att det mesta ska vara gjort under den tiden vi har på oss.

Senast 31 augusti vill Arbetsmiljöverket att samtliga punkter ska vara åtgärdade och att Teater Västmanland ska kunna redovisa vad man gjort för förbättringar. Därefter kan det bli tal om föreläggande och hot om vite.