Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tedin: Färre partier i riksdagen gör inte regeringsbildningen lättare

LEDARE. Tre partier ligger i farozonen att åka ut ur riksdagen, enligt en opinionsundersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT. Samtidigt vill fler än en tredjedel av väljarna lägga sin röst på de två ytterlighetspartierna V och SD. Om undersökningens trend står sig fram till valet har den politiska kartan drastiskt ritats om.

Vänsterpartiet får 13,3 procent och Sverigedemokraterna blir näst största parti med 21,6 procent av rösterna.

Liberalerna och Miljöpartiet får 2,2 respektive 3,8 procent och hamnar båda under riksdagens fyraprocentsspärr. Kristdemokraterna landar strax över, de får 4,5 procent. Centerpartiet får 8,9 procent av stödet i mätningen.

Störst är fortfarande Socialdemokraterna med 23,8 procent och Moderaterna ligger knappt tre procentenheter efter på 21 procent och blir alltså bara tredje största parti, enligt mätningen. Den enda statistiskt säkerställda förändringen är den för V, som dessutom erhåller sitt största väljarstöd sedan Novus började mäta 2006.

Att V samlar sin högsta notering hos Novus någonsin är följdriktigt. Partiet och dess ledare Nooshi Dadgostar har förvaltat tiden i det politiska rampljuset under misstroendeförklaringen i riksdagen den 21 juni väl och kunnat förvandla det till politiskt kapital.

Likaså gynnas SD av att corona allt mer träder tillbaka från det offentliga samtalet till fördel för diskussionen kring brott och straff. Under den digitala Almedalsveckan pågick en osmaklig budgivning mellan justitieminister Morgan Johansson (S), moderatledaren Ulf Kristersson och SD:s Åkesson om vem som kunde skärpa straffen mest. Att döma barn till livstids fängelse är nu politiskt genomförbart i Sveriges riksdag.

KD:s tillbakagång tyder på att partiledaren Ebba Bushs rättsliga och omdömesmässiga haveri kring en uppmärksammad husaffär börjar tära på förtroendet för henne.

De som en gång röstade på Alf Svensson kan knappast känna respekt för en partiledare som visar öppet förakt för en lagstiftning det egna partiet varit med att skriva – förtalslagstiftningen skärptes under alliansregeringens tid vid makten.

Miljöpartiets dåliga siffror i opinionen visar tydligt priset det lilla partiet får betala för att regera tillsammans med Socialdemokraterna. Lyckas MP klamra sig fast i riksdagen lär man tänka efter mer än en gång innan man ger sig i lag med maktpartiet framför alla andra.

Liberalerna? Huruvida partiet har en politik värd namnet har det i alla fall inte lyckats nå ut med budskapet om detta till väljarna. Två år under Nyamko Sabunis svaga och trevande ledning har inte kunnat ändra på den saken. De liberala kärnväljarna har flytt till Centerpartiet och de mer konservativt sinnade har återvänt till Moderaterna.

Partiet liknar allt mer grodan i kastrullen med vatten som långsamt upphettas. Rätt vad det är inträffar döden.

En sex- eller rentav fempartiriksdag nästa mandatperiod skulle emellertid inte per automatik innebära att en regeringsbildning med Ulf Kristersson som statsminister blir smärtfri. SD har sedan länge aviserat att deras stöd kommer med en noggrant specificerad kravlista och vill ha inflytande efter storlek. Håller trenden i Novusmätningen i sig blir dessutom M endast kammarens tredje största grupp. Med tanke på att den ekonomiska politik SD vill föra ligger långt från Moderaternas kommer statsministerposten med en väl tilltagen prislapp.

Räkna med en spännande valrörelse 2022 och med en rafflande regeringsbildning.

Anmäl text- och faktafel