Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tedin: Minskat svenskt inflytande i EU när Baylan säger Bye-bye Bryssel

LEDARE. Sveriges EU-ambassadör hoppar in för närings- och tillika landsbygdsminister Ibrahim Baylan när medlemsländernas representanter möts i Bryssel. Det stärker intrycket av att regeringen inte prioriterar EU-politiken särskilt högt. Vilket är märkligt med tanke på att jordbruksstöden utgör ungefär en tredjedel av EU:s enorma sjuårsbudget på ofattbara 1 000 miljarder euro.

Redan när landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) lämnade sin regeringstaburett för att hennes röst behövdes i riksdagen för att hålla kvar Stefan Löven vid statsministeruppdraget fick regeringen kritik. Det blev inte bättre efter regeringsförklaringen, då det framkom att Nilssons arbetsuppgifter överlåtits till näringsminister Ibrahim Baylan.

I rättvisans namn var det andra som såg ett taktiskt snilledrag av Stefan Löfven bakom överflyttningen av ansvaret. Ibrahim Baylan anses vara något av en fixare i regeringen och att ge honom ett politiskt ansvarsområde där skogsägandet och strandskyddet ingår skulle kanske kunna underlätta att jämka i den pyrande konflikten mellan regeringspartiet MP:s och stödpartiet Centern.

Hur det nu än är med den saken är frånvaron av en svensk fackminister vid de regelbundna mötena mellan medlemsländernas ansvariga ministrar nonchalant och oseriöst.

Med tanke på att jordbruksstöden utgör ungefär en tredjedel av EU:s enorma sjuårsbudget på ofattbara 1 000 miljarder euro är det klart olyckligt. Särskilt som Baylan till Ekot uppgav att hans frånvaro redan bestämts av företrädaren och alltså underförstått inte skulle ses som en följd av att den nye landsbygdsministern har för stor arbetsbörda och tvingats prioritera bort mötet.

Givetvis är vår ambassadör i EU, Torbjörn Haak, en kunnig person som säkerligen kan föra vår talan. Men att låta en tjänsteman hoppa in för en minister med politisk beslutandekraft när för Sverige viktiga frågor som skogs- och djurhållning ska diskuteras kan inte uppfattas som diplomati med fingertoppskänsla.

Oavsett vad som ligger bakom beslutet att inte närvara, tidsbrist eller ointresse, visar det att regeringen inte vill fokusera på vad unionen kräver av sina medlemsländer. Väl in på år 26 av EU-medlemskapet sköts Europafrågorna fortfarande med vänster hand av ytterligare en svensk regering. Ingen nämnd, ingen glömd.

Undra på att Sverige får allt mindre att säga till om i Bryssel.

Anmäl text- och faktafel