Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teknologie doktor: Absurda påståenden om koldioxid

Molekylfysiker Håkan Sjögren kommer med några revolutionerande fakta när han påstår att koldioxid inte kan fungera som en växthusgas. I dagsläget råder det i det närmaste koncensus om att koldioxid och vattenånga är jordens dominerande växthusgaser.

Växthuseffekten som höjer jordens temperatur och gör den beboelig, härrör till stor del från dessa två gaser. Till och med de skeptiker som kritiserar den rådande uppfattningen så som den uttrycka av IPCC, att jorden för närvarande värms upp på grund av mänskliga aktiviteter och att uppvärmningen kommer att fortsätta, brukar i allmänhet erkänna att en del av den temperaturhöjning som registrerats troligen beror på användningen av fossila bränslen och att koldioxid är en växthusgas.

Det som däremot diskuteras är den så kallade klimatkänsligheten, det vill säga vilken temperatur-ökning vi får om atmosfärens koldi-oxidhalt från förindustriell tid fördubblas.

Skeptiker brukar hävda att klimatkänsligheten är maximalt en grad Celsius medan den vanligaste uppfattningen är någonstans mellan 1,5 och 4,5 grader beroende på så kallade återkopplingsmekanismer, till exempel att stegrad temperatur ökar mängden vattenånga eller minskar den yta som täckas av is och att den direkta reflexionen av solljus därmed minskar. Om man empiriskt korrelerar koldioxidnivå och temperaturstegring under 1900-talet, och djärvt antar att den första orsakar den andra, får man på en klimatkänslighet på cirka 2,5 grader.

Sjögrens ”bevis” är en referens till en pseudovetenskaplig bok samt påståendet att om jorden skickar två fotoner energi som absorberas av två koldioxidmolekyler och om en av dessa fotoner sänds tillbaks till marken så har jorden ändå förlorat energi och inte blivit varmare.

I själva verket beskriver Sjögren växthuseffektens mekanism, alltså att en del av jordens termiska strålning fångas av växthusgaser och skickas tillbaks till jorden som då blir varmare än om ingen växthuseffekt funnes. Utan koldioxid skulle alltså båda fotonerna försvinna och jorden bli kallare.

Sjögrens påståenden är absurda och man behöver inte ens vara kunnig i fysik för att inse detta.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel