Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Telefonkiosker läggs ned

 
Nostalgi - 80-talet
Visa alla artiklar

När ringde du från en telefonkiosk senast?

VLT 24 juli 1987:

Fem telefonautomater i Hallstahammar, liksom telefonautomaten vid Torget i Borgåsund, planeras försvinna.

Det är resultatet av televerkets översyn av telefonautomater, som nu nått Hallstahammar.

-Det här är ett led i vår serviceförbättring.Vi ska ha telefonautomater där de efterfrågas, säger Sören Carlsson, på televerket.

De ekonomiska kraven på televerket har skärpts, och man ser nu mer affärsmässigt på landets telefonautomater. De måste löna sig för att få finnas kvar.

I Hallstahammars kommun har televerket för närvarande 26 telefonautomater. Till dem tillkommer 28 stycken som är abonnerade av privatpersoner, företag och föreningar.

OLÖNSAMMA

Sex av de 26, som är televerkets, är olönsamma och de riskerar nu att försvinna. De aktuella automaterna ligger på Knektbacken, Thulevägen/Lyckovägen, Kapellgatan/Barnängsgatan, Bergslagsvägen, Skolgatan/Parkgatan intill Folkets Park, och vid Torget i Borgåsund.

Den enda chansen för dem att få vara kvar är att kommunen går in och abonnerar dem.

-Vi anser att kommunen får ta det samhällsansvar, som är förknippat med vissa olönsamma telefoner, säger Sören Carlsson.

-Om kommunen vill ställa upp med telefonservice på vissa ställen, ska de ha den möjligheten, säger Sören Carlsson.

Jan Barklund på Hallstahammars kommun vill inte uttala sig om evntuella abonnemang förrän kommunstyrelsen har sammanträtt, och kommunstyrelsens ordförande Jan-Olof Andersson är ännu på semester.

FLYTTAS

En telefonautomat kostar i fasta kostnader 6000 kr om året. Minst 2000 ska telefonen inbringa för att få finnas kvar.

Det är främst i äldre bostadsområden som förlusterna är störst, eftersom de flesta där har telefon hemma. I Östra Nibble, som är ett relativt sett nytt bostadsområde, används telefonerna flitigt. Förmodligen kommer telefonkiosken på Häradsvägen/Smörblommevägen att flyttas till Hantverkargatan i Östra Nibble.

Enligt televerkets syfte att telefonautomaterna ska vara modernt utrustade och i funktionsdugligt skick, kommer den nuvarande telefonkiosken i Östra Nibble att bytas ut mot den modernare myntomaten, som man kan stoppa en femkrona i.

Kiosken på Snevringevägen kommer att målas om i televerkets nya profilfärger.

-Vi hoppas att den här översynen både ska ge bättre service och lönsamhet, säger Sören Carlsson.