Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terroristdömd på Salberga vägrar äta – hans mamma söker om nåd hos regeringen

Den 34-årige mannen har dömts till livstids fängelse för terroristbrott i Syrien och avtjänar sitt straff på Anstalten Salberga. I en skrivelse till regeringen ansöker hans mamma om nåd eftersom 34-åringen vägrar äta och dricka.

Ansökan kom till justitiedepartementet den 27 oktober. En kvinna från Göteborg berättar hur hennes dömde 34-årige son, som befinner sig på Salbergaanstalten, vägrar äta och dricka. Han har haft svårt att få i sig något under fyra månader, vilket lett till att han har hamnat på sjukhus – enligt mamman.

Vidare skriver kvinnan att hon vill att sonen ska komma hem till henne så att hon kan ta hand om honom, då hon är orolig för sonens hälsa.

Den 34-årige mannen dömdes av Göteborgs tingsrätt till livstids fängelse i december 2015 för terroristbrott begågna i Syrien, dit han åkt för att strida. Han syntes på filmer som visade hur två män avrättades. Även om inte han personligen utförde halsskärningarna ansågs han vara gärningsman eftersom han stöttade mördarna och pekade ut platsen för morden.

Domen fastställdes i hovrätten i mars 2016. Då fanns ett övervägande om i fall fängelsestraffet skulle drabba 34-åringen oskäligt hårt på grund av en hjärnskada som han ådragit sig under striderna i Syrien, men hovrätten konstaterade att hans hälsotillstånd inte hindrade fängelsestraffet.

Regeringen kan genom nåd befria någon från en brottspåföljd eller mildra påföljden i undantagssituationer. I de allra flesta fall är det den dömde själv som söker nåd. Vem som helst kan dock göra det. Handläggningstiden för ett nådeärende varierar, men brukar ta flera månader.