Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Testamentera bort dina husdjur

Vem tar hand om din katt om du dör? Det funderade juristen Marina Walström på och startade sajten djurtestamente.se.

Du vet vem som ärver huset om du dör. Och du har bestämt vem som ska få dina besparingar. Men vem vill ta hand om dina husdjur?

När juristen Marina Walström blev sjuk i somras började hon själv fundera på den frågan. Med fem katter är det inte lätt att hitta någon som är villig.

- Min son sa att han inte ville. Han har själv tre katter. Så då ringde jag kattvakten och frågade: Tar du hand om mina katter om jag dör? berättar Marina.

Det kan också vara tvärtom. Dina släktingar kanske slåss om dina djur om du dör, för att de är värdefulla.

Så för någon månad sedan startade Marina sajten djurtestamente.se där hon hjälper folk att upprätta testamenten om vad som ska hända med djuren om ägaren dör. Målgruppen är framför allt människor som bor ensamma, som har många djur eller djur med speciella behov. Som en orm till exempel.

– Hur många vill bli sittande med en orm? säger Marina.

Att upprätta ett testamente för sina djur är också ett sätt att stilla en oro för ägaren.

– Det handlar om att skaffa trygghet för sig själv. Det här är inte sorgligt, de allra flesta vill ju att djuren ska ha det bra, säger Marina.

Hon tycker att det är bra att avdramatisera ämnet och göra det juridiskt bindande. Ett djurtestamente är ett riktigt testamente, som skrivs i två exemplar. Ett att förvara i bankfacket och ett att ge till den som ska få djuren. För det är nog bäst att förvarna den som ska få ta hand om dina älsklingar.

Vad kostar det?

Att upprätta ett djurtestamente hos juristen Marina Walström kostar 750 kronor.

Tänk på att du inte kan testamentera bort ett djur som någon annan är delägare i. Din make/maka till exempel.