Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tf verksamhetschef: BUP gör skillnad

Annons

Jag är stolt över att arbeta på barn- och ungdomspsykiatrin i Västmanland. Nej, jag är med denna inledning inte ute efter att provocera, med tanke på den senaste tidens debatt om BUP. Västmanland har en bra barn- och ungdomspsykiatri i jämförelse med andra län. Varje dag tar våra kompetenta och engagerade medarbetare hand om svårt sjuka barn och ungdomar, som utan vår hjälp skulle ha svårt att klara sig. Vi gör skillnad!

Här några exempel på våra patienter:

• Lisa, 15 år, är 170 cm och väger 36 kilo. Hon tycker att hon är tjock och försöker banta.

• Pelle, 16 år, är övertygad om att familjen hus är avlyssnat av främmande makt och att familjen ska utplånas ett bestämt datum. När föräldrarna förklarar att så inte är fallet blir Pelle arg och börjar slå sina föräldrar. Grannar ringer polisen som kör Pelle till sjukhuset.

• Stina, 14 år, är djupt deprimerad. Föräldrarna upptäckte av en slump att hon försökte hänga sig. Nu kan Stina inte lämnas utan tillsyn, eftersom hon vill avsluta sitt liv.

Det är exempel på unga människor som har rätt till barnpsykiatrisk specialistvård och som sannolikt behöver vård under lång tid. Det är också dessa patienter som i huvudsak är barn- och ungdomspsykiatrins uppdrag. I den senaste tidens debatt om BUP har uppfattningen framförts att barn- och ungdomspsykiatrin bör ta hand om alla barn och ungdomar med något psykiskt problem. Så är inte fallet.

I Västmanland bor cirka 52 000 barn i åldrarna 0-17 år. Många av dem har drabbats eller kommer någon gång under uppväxten att drabbas av något psykiskt problem. Det kan handla om mobbning, oro, stress, sömnbesvär, självmordstankar, nedstämdhet, ätstörning, relationsproblem och drogrelaterade besvär.

Några av dessa ungdomar kommer att få hjälp av BUP, men det stora flertalet får det inte. Med 130 (av regionens 6 500) medarbetare måste vi fokusera på de svårast sjuka. De som verkligen är i behov av specialistvård, som är vårt uppdrag. Samtidigt ser vi som arbetar inom barn- och ungdomspsykiatrin tydligt att den psykiska ohälsan ökar. Allt fler föräldrar kontaktar oss för att deras barn mår dåligt. Och när det gäller begäran om utredning för ADHD eller autism är utvecklingen närmast explosionsartad.

En förklaring till ökningen är att pressen på våra barn och ungdomar har blivit större. En annan förklaring är att uppfattningen om vad som är ”normalt” i samhället har ändrats och blivit smalare. Beteenden som förr ansågs ”normala” betraktas i dag som ”onormala”. Följden blir att fler föräldrar vänder sig till vården och vill ha svar på varför deras barn är ”onormala”. Det är något vi på BUP verkligen märker av.

Ökningen av psykisk ohälsa bland unga är inte bara en fråga för barn- och ungdomspsykiatrin att lösa. Det är en fråga för hela samhället; skola, socialtjänst, barnomsorg, primärvård och inte minst föräldrarna. Alla måste vi hjälpas åt för att vända den oroande utvecklingen. När det gäller BUP i Västmanland är det väl känt att vi har utmaningar. Det gäller inte minst svårighet att rekrytera nya medarbetare, något vi för övrigt delar med flertalet landsting och regioner.

Samtidigt är jag stolt över att vi tack vare kompetenta och engagerade medarbetare kraftigt kunnat öka antalet genomförda ADHD- och autismutredningar. Vi har startat ett DBT-team för att kunna erbjuda adekvat vård för ungdomar med självskadebeteende. Vi provar också nya lösningar med modern teknik i appen Min utredning som är nominerad till Sveapriset. Det är några exempel på vårt utvecklingsarbete.

Västmanland har en bra barn- och ungdomspsykiatri och den fortsätter vi att utveckla.

Ola Broo Tf verksamhetschef, Barn- och ungdomspsykiatrin, Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons