Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thomas Östros (S): Sverige ska vara bäst – inte billigast

Höstens val är ett tydligt vägval. Det handlar om hur vi ska möta framtiden.

Vi har två tydliga val. Antingen så väljer vi den svenska modellen med investeringar i kunskap och konkurrenskraft. Eller så fortsätter vi på den borgerliga vägen där Sverige ska konkurrera med rädsla och låga löner.

Sverige kan inte möta konkurrensen från Kina med sänkta löner och försämrad produktivitet. Vi kan bara möta den internationella konkurrensen genom att jobba smartare.

När den borgerliga regeringen tillträdde för snart fyra år sedan sade Fredrik Reinfeldt att hans regering skulle utvärderas på frågan om jobben.

Reinfeldts strategi för fler jobb har varit låglönestrategin. I denna strategi ingår flera delar:

w En grundläggande del i moderaternas strategi är att sjuka inte längre ska få fullt skydd vid sjukdom – utan istället utförsäkras genom regeringens stupstock. Tanken är att rädslan för fattigdom ska sätta en press nedåt på lönerna.

w En annan del är de minskade möjligheterna till omställning vid arbetslöshet. Idén är att tvinga arbetslösa att sänka sina lönekrav. Det sker till exempel genom att duktiga arbetsförmedlare allt mer ersätts av billig coachning, ibland med absurda inslag av healing och spiritister. Den effektiva arbetsmarknadsutbildningen har halverats.

w Att a-kassan fördyrats och försämrats gör att arbetslösa tvingas ta jobb med väsentligt lägre betalning. Resultatet är att 500 000 har lämnat a-kassan.

w I dag betalar en hotellstäderska fem gånger mer än överläkaren i avgift till a-kassa. Den uttalade idén är att hålla tillbaka löneökningarna bland låglönegrupper.

w Regeringens kanske främsta kort är straffbeskattningen av pensionärer. Idén är att skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer ska hålla tillbaka löneökningar. Fredrik Reinfeldt har lämnat ett tydligt vallöfte om att behålla klyftan i beskattningen mellan pensionärer och löntagare.

Regeringens samlade idé är lägre löner, det är tydligt. Men hur fungerar politiken? Väldigt dåligt, är väl en kort, koncis och korrekt beskrivning.

När Anders Borg tillträdde beskrev han de 6 procent i arbetslöshet Sverige hade hösten 2006 som ”massarbetslöshet”. Nu är arbetslösheten närmare 9 procent. Det är nu över 100 000 färre sysselsatta jämfört med hösten 2006, mätt som sysselsättningsgrad. Arbetslösheten har ökat mer i Sverige än genomsnittet i Europa, och är nu högre än i jämförbara länder såsom Belgien och Tyskland.

Statistiska centralbyrån rapporterar att var tredje arbetslös är långtidsarbetslös. Aldrigi modern tid (sedan 1976) har så stor andel av arbetskraften varit långtidsarbetslös.

Trots massarbetslöshet misslyckas ett av fem rekryteringsförsök tillföljd av att de arbetssökande saknar rätt kompetens. Det är allvarligt.

Det är uppenbart att ökade klyftor inte gav fler jobb. Nu behövs en annan politik. Vi behöver en politik för global konkurrenskraft – inte låga löner. Sverige ska tillbaka till starka offentliga finanser.

Vi socialdemokrater vill föra en politik som främjar entreprenörskap. Vi vill sänka arbetsgivaravgifterna med sex procentenheter för småföretag. Det betyder sänkta kostnader på cirka 50 000 kronor för ett företag med 3-4 anställda.

Vi vill investera i utbildning med 40 000 fler utbildningsplatser och investeringar i högre kvalitet. Ungdomar ska jobba eller studera, inte gå och dra. Unga som blir arbetslösa ska få stöd från första dagen.

Vi vill investera i en bra skola och en starkare sjukvård. Välfärden är helt central för oss socialdemokrater.

Pension är uppskjuten lön – inte bidrag. Pensionärer ska inte beskattas hårdare än löntagare.

Sverige ska byggas starkt genom att vi investerar i vägar, järnväg och bostäder.

Valet till hösten är ett vägval. Jag vill att Sverige ska vara bäst – inte billigast.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel