Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thore Gårmark: Den ekonomiska kartan måste ritas om

Valrörelser som främst fokuseras på resursfördelning skapar falska förväntningar och döljer behovet av att först skapa de resurser som man vill fördela.

Sverige har haft viktiga råvarutillgångar, duktiga uppfinnare, uthålliga finansiärer, plikttrogen och yrkeskunnig arbetskraft jämte mångårig arbetsfred genom Saltsjöbadsandan. Därjämte klarat oss från två förödande världskrig, som tagit människoliv i bästa åldern och raserat produktionsresurser i Europa.

Landet fick snabb utveckling av ekonomi och välstånd. I framgångarna glömde vi delvis att kakan hela tiden måste bakas innan den kan fördelas. Är aptiten på utdelning större än tillväxten måste överoptimismen korrigeras genom att kronans värde devalveras.

Sedan andra världskriget har exempelvis den svenska kronans värde minskat fem gånger jämfört med den schweiziska valutan. Norska och danska kronor var tidigare billigare än de svenska. Nu är det tvärtom. Vi tycker att allt har blivit dyrare i utlandet, men det är våra pengar som har sjunkit i värde.

Vi har ibland på förhand tagit ut mer i utdelningar och löner än resurstillväxten. Dessutom har konkurrensen på de globala varu- och arbetsmarknaderna ökat. Stabil utveckling kräver att vi alltid söker göra mer enklare och bättre.

Politiker och arbetsmarknadens parter måste ägna mer kraft åt att i samförstånd söka skapa resurser och inte via fördelningsresonemang ge väljarna intryck av att läget är gott. Grekland är i dag exempel på nationell sårbarhet, som även sprider smitta till omvärlden.

Sverige behöver bättre konkurrenskraft, då ingen nation kan leva på att invånarna tvättar åt var-andra. Våra löner och skatter bör vara sådana att näringsliv och arbetskraft kan främjas av stimulerade global rörlighet.

Vi behöver bra ut- och fortbildning jämte nykter utveckling. Även den ekonomiska kartan måste ritas om i takt med tiden och förändrad verklighet.

Vi behöver nationell samling inom ramarna för internationell utveckling.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel