Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thore Gårmark: Höga chefslöner kan hindra både utveckling och rörlighet

Clas Lundbergs artikel är tänkvärd och analyserande. Jag har även under åren sökt angripa skenande priser på bostäder och orimligt höga chefslöner, därför att de dels åderlåter företagen på kapital som bättre kunnat användas till långsiktig produkt- och marknadsutveckling samt skapa jämnare lönespridning, dels hindrar viktig global rörlighet av chefspersonal.

I Schweiz kan man exempelvis rekrytera en amerikansk toppforskare till likvärdig lönekostnad med USA. I Sverige har hög marginalskatt inneburit att man tvingats betala väsentligt högre lön för att ge den nyanställde likvärdig levnadsstandard. Sådan ”överbetalning” pressar även upp lönerna för andra i företaget som har samma arbetsuppgifter.

Detta är en av anledningarna till att svenska multinationella företag har få toppchefer och andra specialister med utländsk bakgrund. Därutöver söker företagen lägga kvalificerat utvecklingsarbete i andra länder, då Sverige inte är en skyddad enklav i världsekonomin. Ett befängt skattesystem kan vara en anledning till att ABB inte fick huvudkontor i Västerås och att större svenska läkemedelsföretag informellt ”emigrerat”.

Bra chefer är en bristvara som i gott skick kan berusas av entusiasm att lyckas. Lönen bör självfallet ge en mycket god levnadsstandard utöver bra utbildningsmöjligheter och sjukvård för familjen, men behöver inte utgöra en fondering för att även för-sörja många framtida släktled.

Individuell skicklighet bör självfallet uppmuntras. Inför friidrottens säsong kan vi finna att ingen i Sverige slagit Erika Johanssons och Patrik Sjöbergs rekord i att hoppa långt eller högt. Ändå har teknik, material och träningsmöjligheter förbättrats. Framgångsrika och nytänkande tekniker, administratörer, säljare och operatörer måste även erkännas och premieras för sina nyskapande tankar att söka göra mer enklare och bättre – ett villkor för utveckling och välfärd.

Höga marginalskatter har ökat kompensationstänkandet, som även bör beaktas när man minskar marginalskatterna, vilka med bibehållen lön eljest i ett sjumilakliv ökar löneklyftorna, om inte samtidigt brutto-lönerna korrigeras.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel