Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thore Gårmark: Scoutliv ger internationell integration av ungdomar

På onsdag, den 27 juli, ökar Rinkaby i Skåne med 38 000 invånare. Då inleds världens största scoutläger med deltagare från 150 länder – Sveriges första världsjamboree.

Utöver en enorm tältstad finns en stadsbyggnad med fem nya brunnar för vattenförsörjning, cirka 1000 vattentoaletter, butiker, apotek med mera.

Hela scoutrörelsen föddes vid ett läger med ett par dussin pojkar från London och har vuxit till cirka 35 miljoner pojkar och flickor över hela världen, som lär sig att ta vara på sig själva och klara olika situationer genom att leka och lära i nära kontakt med naturen.

Rörelsens grundare Baden-Powell hade efter framgångar i boerkriget återkommit till London och upptäckte att tonårspojkar bildade gäng som ibland sysslade med destruktiva upptåg. Gänget – patrullen om 6-8 scouter – blev scoutrörelsens minsta enhet. Scoutlagen gav riktlinjer för personlig utveckling och solidaritet, som befästes med scoutlöftet.

Lägret har blivit examensarbetet där man praktiserar det man lärt. Man lagar mat, tävlar och hjälps åt att lösa vardagens problem och samlas på kvällarna till lägerbål med sång, musik och annan underhållning.

Själv gick jag på grund av blindtarmsinflammation miste om det första storläger som jag var anmäld till – Tullgarnslägret 1938, men har fått tillfälle att deltaga i några tiotal läger både inom och utom Sverige. Det är i år 70 år sedan jag utnämndes till avdelningsledare.

I de internationella scoutlägren arbetar deltagare från länder som kan vara i krig med varande sida vid sida – en föredömlig integration mellan människor.

Huvuddelen av deltagarna är mellan 14 och 17 år. Var fjärde deltagare i sommarens arrangemang är ledare eller funktionär. De kommer med förarbeten under sju år att ideellt lägga ner omkring en miljon arbetstimmar, som ger utbyte i samvaro och personlig utveckling till nytta för både arbets- och fritid.

Mina cirka 20 000 ledartimmar på fritiden vid sidan av uppgifter som lärare, rektor, personaldirektör och utvecklare av utbildning har varit nyttiga. Scoutnamnet ”King” kommer från ungdomsåren, då jag med scouthatt passerade en skogsgård. En pojke fick se mig och skrek: ”Mamma, mamma King vid gränspolisen är här!”

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel