Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thorsten Schütte (MP): Ny teknik bär fram vindkraft

Debattinlägget ”Vindkraften räcker inte som reglerkälla kalla, vindstilla dagar” den 25 oktober framstår som ett under av saklighet jämfört med Timbrorapporten ”Svensk Vindkraft – 215 miljarder senare”.

Ändå andas den lite av den skepsis som kännetecknar många debattörer som misstror vindkraften som effektiv energikälla. Argumentet med att reglerkraften inte räcker till utgår från ett statiskt antagande att tekniken inte gör några framsteg och elnätet helt behåller dagens struktur.

Bättre effektöverföringsförmåga genom reaktiv effektkompensering och viss utbyggnad av ledningsnätet som sydvästlänken, geografisk spridning av vindkraft över hela Sverige (nästan alltid blåser det någonstans i vårt avlånga land), ny teknologi för energilagring i exempelvis batterier och ökade möjligheter att koppla ifrån vissa förbrukare under höglasttider ger sammanlagt samma effekt som betydligt ökad reglereffekt i vattenkraftverken.

Kärnkraften är överreklamerad, de senaste årens driftstatistik i Sverige är inte direkt imponerande. En sällan diskuterad baksida hos kärnkraften är uranbrytningen, som genom den ringa uranhalten i malmen innebär att stora mängder malm måste brytas, bear-betas och transporteras, mestadels med fossil energi. Dessutom blottar dagbrotten stora mängder radio-aktiva urandöttrar som inte längre är i säkert förvar i jordskorpan, men lakas ur och sprids. Men detta ske inte här utan långt borta, ofta i urbefolkningarnas områden såsom i Sibirien och Australien. Om kärnkraften skulle betala sina riskkostnader på marknadsmässiga grunder skulle den har prisat ut sig.

Det finns ingen quickfix i energifrågan, utan det behövs ett samtidigt gnetande på många fronter och många olika energikällor. Vindkraften är utan tvekan en av dem!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel