Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thorsten Schütte (MP): Trippelfel om växthuseffekten

I debattinlägget Ökat utsläpp av koldioxid inget att oroa sig för kommer docent Håkan Sjögren med tre påståenden som jag vill bemöta:

1) Det är motbevisat att det finns växthus-gaser och således en växthuseffekt.

Inget kunde vara mera fel. Det är tack vare växthuseffekten, främst av gaserna vattenånga och koldioxid, att vi har det hyfsat tempererat här på jorden. Utan växthuseffekt skulle vi frysa ihjäl.

2) Den låga halten koldioxid kan inte påverka växthuseffekten.

Det räcker med en knivsudd kaliumpermanganat för att färga flera liter vatten lila genom att absorbera vissa av det synliga ljusets våglängder. Den mycket blygsamma mängden ozon i stratosfären absorberar de mesta av solens mera kortvågiga och farliga UV-strålning. På samma sätt absorberar koldioxid redan i låga koncentrationer mycket av den infraröda värmestrålningen som jorden vill sända tillbaka till rymden.

3) Den observerade temperaturökningen de senaste 100 åren på jorden är mindre än växthuseffektens teori förutspår och har dessutom stannat av.

Temperaturökningen har inte stannat av. I polartrakterna snarast accelererar den. Och temperaturökningen hittills överensstämmer faktiskt med de första beräkningarna av sammanhanget koldioxidhalt – jordens medeltemperatur som vår store svenske fysiker Svante Arrhenius publicerade redan 1896!

Diskussionen mellan vetenskapens huvudfåra i klimatfrågan och klimatskeptikerna har stora likheter med diskussionen mellan dem som tycker att evolutionsteorin är en rimlig hypotes och kreationister/ anhängare av intelligent design. Och precis som dessa ändå kan vara överens i tanken om ansvaret att vårda skapelsen bör även klimatskeptiker och vi andra kunna enas om att minska användningen av fossila bränslen.

Utöver koldioxidutsläppen orsakar de andra negativa miljöeffekter, inte minst genom att utvinningen av dessa sinande råvaror lämnar ett växande ekologiskt ”fotavtryck”, med oljeutvinningen ur oljesand som ett skräckexempel. Att elda upp dessa icke förnybara resurser i pannor och motorer är ett slöseri med råvaror som borde reserveras för mera förädlade produkter, allt från polymerer/plaster till mediciner.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel