Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thure Jadestig (S): Dags för parlamentarisk narkotikautredning

Tullen och polisen varnar nu för den nya narkotikan metamfetamin. Denna är mycket snabbt beroendeframkallande och kan ge upphov till svår aggressivitet under rus med allvarliga brott som följd. Metamfetaminet är bara det senaste i en rad med något dussin droger som under senare år introducerats i Sverige.

Man undrar varför politiker och myndigheter hela tiden överraskas av utvecklingen. För specialister har metamfetamin och de flesta andra nya droger varit kända – i en del fall mycket väl kända – sedan tidigare.

En viktig orsak är att narkotikapolitiken aldrig fått någon parlamentarisk genomlysning. I min bok Mycket snack Lite verkstad (2001, tillsammans med Jonas Hartelius) redovisas ett 20-tal utredningar, kommissioner med mera, och hur de lämnat viktiga samtida narkotikaproblem olösta. Ingen har varit parlamentarisk.

En parlamentarisk narkotikautredning skulle kunna tillföra samhällsarbetet mot narkotikamissbruk och narkotikabrottslighet viktiga impulser. Den skulle kunna skapa enighet och samordning i de stora frågorna, som vårdorganisationen. Den skulle tvinga partierna att tänka över sin egen hållning och hur den är förenlig med internationell narkotikakontroll, forskning och beprövad erfarenhet med mera. Den skulle kunna ge bättre riktlinjer för bevakning av nya droger, missbruksmönster, politiska hot med mera. Och den skulle kunna minska risken för överraskningar i narkotikautvecklingen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel