Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tid i köket är lugn och ro för Tania

Sugen på något snyggt i jul? Västeråsbloggaren Tania Bolognini ger tips om hur du gör julkakor som är något alldeles extra.

Det doftar pepparkakor från vackra ljus i glas. Köket är julfint med röd duk och röda detaljer, ett pepparkakshus står på fönsterbrädan. I luften yr glitter.

– Ursäkta, jag höll just på att spreja. Ni ska se datorn den är helt glittrig, säger Tania Bolognini när hon öppnar dörren och visar oss in i sitt radhuskök.

På köksbänken står en muffinsliknande kaka, toppad med fluff. Det skimrar. Tania har dekorerat kakan med en pärlemorsprej för bakning. Intill ligger verktyg, små formar, stansar och burkar med strössel.

– Det finns så mycket man kan göra enkelt själv, men det ser så proffsigt ut.

Numera finns ett stort utbud av strössel och dekorationsmaterial för kakor även i vanliga mataffärer. På nätet finns också specialbutiker som säljer glittersprejer, oblatstjärnor och sockermassa.

I maj i år startade Tania bloggen www.piccante.se.

– Jag startade den dels för att jag ville samla alla mina recept på ett och samma ställe, dels för att jag älskar att fotografera mat.

I köket får hon avkoppling och tid för sig själv. Där äter familjen och Melvin läser läxor, men umgås gör de helst i vardagsrummet. Så mycket för pynt till jul är inte Tania annars, men i och med att barnen blivit större har pysslet hemmavid blivit roligare.

Medan små guldiga sockerstjärnor lägger sig över pepparkaksdumlefluffet, försöker Tania beskriva skillnaden mellan cupcakes och muffins.

– Vissa säger att cupcakes är dekorerade muffins. Tittar man i recepten är cupcakes oftare bakade med filmjölk, de är lite saftigare och har lite fler ingredienser än muffins, som ofta är bakade på enkel sockerkakssmet.

Om hon alltid varit intresserad av bakning och matlagning? Jadå. Tanias pappa har drivit restauranger i Västerås och mamman bakade mycket när Tania var barn. Som svar på frågan öppnar hon också ett köksskåp fullproppat med kokböcker och plockar fram en tummad bakbok för barn.

– Här på Sockerkaka börjar den se ordentligt använd ut, säger hon och bläddrar vidare mot hennes barndoms paradnummer: småkakor med sylt.

– Jag fick baka dem till kalas och så, till slut döpte jag om dem till Taniakakor.

Tania skrattar och visar på bokens innehållsförteckning där ett barns handstil fogat Tania intill ordet Kakor.

Muffins står där också inringat med hjärtan.

Så du hade redan som barn gott öga till muffins?

– Det var min favorithäst i stallet på Hamre, där jag red, som hette Muffins, därför ritade jag hjärtan runt.