Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hösten är tidig i år.

Den 15 augusti kom hösten som normalt i norra och västra Lappland och västligaste delen av Jämtland. Men den 24 augusti hade hösten avancerat snabbt österut över hela norra Norrland utom kustbandet och till en stor del av södra Norrland samt Dalafjällen. Hela Jämtlands län och större delen av Ångermanlands landskap och västra Medelpad samt nordvästligaste Hälsingland fick höst mellan en och två veckor för tidigt i år.

Att hösten anlänt bestäms av att dygnsmedeltemperaturen gått under 10 plusgrader i minst 5 dygn. Sommaren har då gått över till höst. Hösten verkar fortsätta söderut under de närmaste dagarna då kall luft strömmar söderut över landet. Temperaturen väntas den närmaste 5 dygnsperioden ligga mycket under den normala över Norrland och Svealand samt delar av östra Götaland. Under normal temperatur blir det över västra och inre Götaland samt Gotland.

Normalt har nordligaste delen av landet höst i början av september och i mitten av september skall hösten ha kommit till hela Svealand. I slutet av september månad är det bara de sydligaste kusttrakterna som fortfarande har sommartemperatur enligt normalår. Även om hösten inträder så kan vi tillfälligt få en period av Brittsommarväder med upp emot 20 grader innan 10 oktober.