Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidningar frias för att ha publicerat Johanna Möllers namn

Artikel 233 av 300
Sommarstugemorden
Visa alla artiklar

BBl/AT, Fagersta-Posten, Sala Allehanda och VLT frias av Allmänhetens Pressombudsman efter beslutet att publicera den då för bland annat mord anklagade – och sedermera dömda i tingsrätten – Johanna Möller i samband med bevakningen av de så kallade Sommarstugemorden.

Annons

Johanna Möllers advokat anmälde tidningarnas namnpublicering som skedde vid ett tillfälle innan åtal väckts vid tidpunkten för beslutet att namnpublicera; åtal väcktes en vecka efter den första namnpubliceringen som skedde den 19 april i år.

I ett beslut friar nu PO, Allmänhetens Pressombudsman, tidningarna.

PO anser i sitt beslut att "allmänintresset i det här fallet varit så starkt att det var pressetiskt godtagbart av tidningen att publicera anmälarens namn och bild."

Johanna Möller utpekades också i granskningen som misstänkt för annan allvarlig brottslighet. Även här friade PO:

"Av vad som framkommit i ärendet får det anses rimligt att tidningen redogjort för detta, eftersom de brottsmisstankarna sätts i samband med den grövre brottsligheten."

PO skriver också, inte minst med tanke på att anmälan även fokuserat på det faktum att Johanna Möller varken åtalats eller dömts för de brott hon misstänktes för vid tillfället för tidningarnas publicering:

"Sammanfattningsvis finner jag att det funnits ett betydande allmänintresse i det aktuella fallet, som motiverat publiceringen av anmälarens namn och bild. Rapporteringen är rimligt balanserad och återhållsam, och det framgår att det handlar om misstankar. Mot den bakgrunden kan inte anmälaren anses ha förorsakats en oförsvarlig publicitetsskada."

PO:s beslut kan överklagas till Pressens Opinionsnämnd, PON.