Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till er som bränner bilar: Hälsa Kumla!

Hej. Låt oss gå rakt på sak. Ni kan lägga ned det där snacket nu, om att ni bränner på grund av ”utanförskap”, för att ni ”särbehandlas”, eller för att ”ingen ser er talang”. Ingen går på det.

Ni bränner bilar för att ni är kriminella. Ännu inte medvetna om, tydligen, att det kan sluta i Kumlabunkern. Fråga mamma vad hon skulle tycka om att hälsa på där.

Ni är inte så många, det vet vi. Kanske bara någon promille av Västerås ungdomar, de som tar ansvar för sina liv och planerar en framtid där bunkern inte ingår.

Ni är kriminella men inte bara: ni har också dragit på er offerkoftan och trivs bra i den. Det är ju i den man kan göra kränktheten till livsfilosofi. ”Det är synd om mig och jag mår bra av bränna bilar”.

Fatta, det är patetiskt. Men jag förstår att det är bekvämt att ta till utanförskaps-snacket. Alla behöver en förklaring till sina gärningar, även bilbrännare. Men ni är kriminella. Och sällsynt korkade.

Läs även: Kvällen då allt gick åt pipan på Skallberget

Ni påstår att polisen trakasserar. Men polisen patrullerar inte för att trakassera utan för att vanliga människor ska få känna sig trygga, bland dem finns säkert också era föräldrar, syskon, och kusiner. Om polisen visiterar er är det för att få veta i vilka ärenden unga är ute, om det är flera bränder på gång. Det är väl inte så svårt att begripa? Folk kan ju dö i bilbränder.

Sluta skyll på andra. Det är fegt. Den som fått en plats i en skolklass har fått en chans. Ni har också fått chanser och har ni sumpat dem får ni fundera vad ni själva gjorde för fel. Lägg ner tugget om att felet är ”politikernas” och ”samhällets”. I Bäckby, där många bilar brinner, har det i decennier lagts ut gigantiska summor skattepengar för att göra stadsdelen tryggare och bättre för alla.

Bara under Bäckbysatsningen mellan 2009 och 2013 fick vi belysning på torget, trygghetsvandringar, grannsamverkan, det tillsattes kontaktpoliser, sattes upp kameror på fasader. Man öste in pengar på ungdomsprojekt som Here4 You och Chance2 Change med fokus på att rädda folk i er ålder, själar mellan 18 och 25. Det har ordnats sommaraktiviteter i mängder för stora och små, Bäckby-VM, Drive-in fotboll, Summer Jam, Sommarskoj, Summer Streetdance Camp, festivaler, det har byggts lekparker, skatepark, utegym, Bäckbyhuset har öppnat.

Samhället satsar och ni sabbar.

Så hälsa Kumla.

För det är bara en tidsfråga innan ni sitter där. Om ni nu inte får in i era skallar, så fyllda av självömkan – att ni ska göra något vettigt av era liv, medan tider är.

Läs också: "Klart som fan att vi tar ut vår frustration genom att förstöra och vandalisera"

Läs också: VLT granskar bilbränderna: "Vissa mår bra av att bränna bilar"

Läs också: Västerås värst drabbat av bilbränder