Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – affärsmannen Kjell Höglund

Kjell Höglund, Västerås har hastigt avlidit 71 år gammal, Han sörjes närmast av makan Lena, barnen Kristina, Emma och Erik med familjer.

Vår kära f d kollega Kjell Höglund lämnade oss den 7 mars. Kjell Höglund växte upp i Knivsta, tog studentexamen i Uppsala och civilingenjörsexamen vid Linköpings Tekniska Högskola.

Efter studierna började han på Stal-Laval men kom kort därefter till Asea Atom i Västerås. Han arbetade på den nybildade avdelningen Asea Oil & Gas, som bildades för att stärka Aseas närvaro i den norska offshoremarknaden. Kjell excellerade i teknisk marknadsföring och försäljning. Han hade lätt för att sätta sig in i komplicerade tekniska frågor i kombination med hög arbetsförmåga. Kjell lyckades skapa nära relationer med de norska oljebolagen. Milstolpar var avtalet mellan Statoil och Asea gällande teknologiöverföring och leverans av en undervattensrobot för underhåll till Saga Petroleum.

I slutet av 90-talet bytte Kjell bransch till tågsystem, ABB Traction som sedermera blev Bombardier. Även här framträdde hans egenskaper på olika plan - den teknikkunnige affärsutvecklaren och affärsmannen. Ett exempel är hans roll i Xinshisu projektet, dvs försäljning av X2000 tåg till Kina som sedan lade grunden till tekniköverföring, utveckling och leveranser till de kinesiska snabbtågen. Kjell har även haft en framträdande roll med stora lokprojekt och drivsystem till många länder. Han var en riktig ¨railroader,¨ dvs en komplett utövare av sin bransch.

Fritiden ägnade Kjell gärna åt sporter såsom skidåkning, långfärdsskridskor, segling eller löpning. Tid spenderades också på landstället Torsvi Nygård.

Kjell gjorde alltid avtryck i sin omgivning. Han var relativt lågmäld, positiv, omtyckt och aktiv när det gällde sociala aktiviteter. Vi är tacksamma över att ha fått lära känna och samarbeta med Kjell och saknar en högt värderad kollega och vän.

Ajay Bhattacharyya, Fredrik Segerberg, Sören Stridsberg, Klas Wåhlberg