Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – Ann-Mari Wesslund

Annons

Ann-Mari Wesslund, Västerås, har stilla insomnat omgiven av sina syskon i en ålder av 62 år.

Hon föddes i Eskilstuna 1957 som första barn till Inga och Ingvar Wesslund. Ann-Mari växte upp tillsammans med sina föräldrar och fyra yngre syskon i Västerås, där hon bodde resten av livet.

Under Ann-Maris tidiga levnadsår märktes det att hon inte utvecklades som andra barn. Hon hade sina egna förutsättningar och en hel del begränsningar att leva med. Trots sin omfattande funktionsnedsättning har Ann-Mari ofta varit solstrålen i sin omgivning. Mamma och pappa såg till allas lika värde och rättigheter. De lärde oss syskon att älska och uppskatta Ann-Mari som den hon var. Mamma tog med omsorg hand om Ann-Mari i alla år och pappa drog sig inte för att vid behov påpeka konsekvensen av beslut och gällande lagstiftning för tjänstemän och politiker.

Ann-Maris liv är också en del av svensk handikapphistoria. Hon har levt under loppet av fyra omsorgslagar och varit ”försöksutskriven”, ”obildbar”, ”brukare” och ”kund”.

Innan hennes diagnos internationellt fick namnet Rett syndrom på 80-talet, var den i Sverige sedan 60-talet namngiven efter henne som ”Morbus Vesslan” då hon var den första i landet att uppmärksammas med symtomen. Ann-Mari har på flera sätt bidragit till kunskapsutvecklingen och forskningen inom detta område.

Ann-Mari har deltagit i flera av Västerås Stads dagliga verksamheter, varav de senaste 27 åren på Stallhagens dagcenter. Sedan 1994 har Ann-Mari bott på Skulptörvägens gruppbostad. Hon var medlem i Ansgarsförsamlingen och med i föreningarna RSIS och FUB.

Ann-Mari var nyfiken och kommunicerade med ögon och leende. Hon älskade att bada och att vara i sammanhang med andra människor. Hon har varit mycket uppskattad av flera grannar, arbetskamrater och personal som hon mött genom åren. Vi är många som nu saknar och sörjer Ann-Mari. Personalen i boendet har slutit upp kring henne under sommarens sjukhusvistelse och kontaktpersonen Sara har funnits vid hennes sida tillsammans med oss syskon. Släkt och vänner hör av sig.

Trots att Ann-Mari var så beroende av andra i sitt vardagliga liv, var det kanske vi som var mer beroende av henne? För att ständigt utöka vår bild av vad som är normalt och för att få perspektiv och riktning på våra egna liv. Hon fattas oss!

Syskonen Lise-Lott, Tomas, Linnea och Birgitta Wesslund