Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne av Förintelsens offer

Den 27 januari 1945 var dagen då de allierades trupper nådde fram till koncentrationslägret i Auschwitz och befriade dess fångar. 2005 proklamerades dagen av FN till en minnesdag.

Det var den 27 januari 1945 som omvärlden verkligen fick se vad som hänt under tolv år av nazistiskt styre. 50 år senare högtidlighölls minnet av Förintelsen för första gången i Sverige. Sedan 1999 har den 27 januari varit en nationell minnesdag och från 2005 har FN deklarerat dagen som en internationell minnesdag.

Med anledning av detta kommer en hel del kulturaktiviteter att hållas nästa vecka. Arrangörer är Västerås FN-förening, Ekumeniska rådet, Länsstyrelsen, Samfundet Sverige-Israel, Judiska föreningen, Västerås stad, Bio Elektra och Västerås domkyrkoförsamling.

– Vi vill högtidlighålla befrielsedagen för fångarna i koncentrationslägret och det kommer att ske på olika sätt och olika ställen säger, Stefan Sturesson från samfundet Sverige–Israel.

För att synliggöra Förintelsens dag har man tagit hjälp av kultur, teater, föreläsare, böcker, film och musik.

– Vi vill få ut att vi har omfattande litteratur om det här på biblioteket. Det är inte bara Anne Franks dagbok, säger Hans-Erik Montelius, bibliotekarie på Stadsbiblioteket.

De flesta av arrangemangen är kostnadsfria att besöka. Förra året hade Förinelsens dag cirka 800 besökare och det räknar man med att passera med stor marginal.

– Det här är ett bra tillfälle att höra överlevare från koncentrationsläger berätta om hur det var. Det börjar bli ont om sådana nu, säger Rolf Kumlin från Västerås stad.

Det händer under minnesdagarna

Onsdag 25 januari

Culturen, kl 13: Skolteater med Teater Fredag ger Anne och Zef. I föreställningen möter den unge Zef Bunga Anne Frank.

Bio Elektra, kl 18.30: Filmvisning, Ninas resa av Lena Einhorn (från 11 år). Filmen är baserad på historien om Nina (Lenas mammas) krigsupplevelser, som en av endast cirka trehundra människor som genomlevde hela Warszawagettot.

Torsdag 26 januari

Västerås stadsbibliotek, kl 19: Föredrag Om detta må ni berätta, med Susanna Christensen, överlevande från Bergen-Belsen samt Anna Agoston och Amanda Glans.

Fredag 27 januari

Vallonens mötesplats, Vallonvägen 15–17, Skultuna: Trubadur Anders Caringer sjunger och pratar om Förändring, utanförskap och livet, kl 16.30–19.

Bio Elektra: Skolbio kl 9.15 och 13. I gryningens timmar (från 15 år). Natten till den 16 juli 1942 samlade en styrka på 9 000 poliser ihop judar för deportering till dödslägren. 13 000 människor, främst kvinnor och barn blir fångade i en idrottsarena i väntan på att deras öde ska avgöras.

Bio Elektra: Filmvisning och samtal kl 18.30. Sarahs Nyckel (från 11 år). Filmen är baserad på den fransk-brittiska författaren Tatiana de Rosnays roman med samma titel. Film och kaffe. 70 kronor/studerande, övriga 90 kronor. Efter filmen samtal med Agneta Berliner.

Konstmuseets hörsal: Föredrag, I skuggan av förintelsen med Lena Einhorn. Karlsgatan 2, kl 18.

Lördag 28 januari

Domkyrkan: Orgelmusik, Johan Hammarström spelar orgel, Till minne av..., kl 12.