Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – Birger Sidén

Efter en kort sjukdom har ingenjör Birger Sidén, Västerås, gått ur tiden. Han sörjes närmast av hustrun Maj och sönerna John, Hans och Gunnar.

Birger Sidén föddes 1925 i Holafors, Ådals-lidens församling, Ångermanland. Hans föräldrar var Hilmer och Agnes Sidén.

Från sin far hade Birger den tekniska begåvningen, från sin fromma mor en ljus livssyn. Hilmer var tjänsteman vid Vattenfall, som då var ett statligt verk med fasta anställningar. Det gjorde att familjen inte påverkades av den depression, som följde på börskraschen i New York 1929, men han kunde bli till hjälp för sin släkt, den mångkunniga familjen Sidén i Ramsele. Efter skola i Holafors och realexamen i Sollefteå tog Birger studenten vid tekniskt gymnasium i Härnösand. Sitt första arbete fick han vid ASEA:s fabrik Härnöverken.

I Härnösand mötte han också sin blivande hustru, lärarinnan Maj Hauke, från den kända sachsiska Hauke-släkten. De gifte sig i Ådals-lidens kyrka 1953. Med tiden fick han ärva sin svärfar Manfreds sabel från Första världskriget.

Birger Sidén fortsatte sin gärning på AB Atomenergi i Nyköping och kom därifrån över till ASEA Atom i Västerås. Han blev en engagerad deltagare i debatten om kärnenergin. Han var också en ledande facklig förtroendeman vid företaget.

Bland hans ideella engagemang kan nämnas arbetet för TBV. Birger Sidén var en intresserad forskare i hembygdens historia. Hans bok om Hilmer och Agnes Sidén innehåller ett unikt bildmaterial, liksom boken om hembyn Holafors.

Christian Braw