Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – Börje Dahlin

Folkbildaren och läraren vid Tärna Folkhögskola Börje Dahlin har gått ur tiden 92 år gammal. Börje var en ambassadör för folkbildningen, och dess syfte, att med det fria bildningsarbetet på ett demokratiskt, och jämlikt sätt förse de frivilliga studiemotiverade eleverna med kunskaper och nya värderingar.

Vi elever som gick på Tärna under 1960-talet hade förmånen att ha det mycket omtyckta lärarparet Ulla och Börje Dahlin. Börje liksom Ulla undervisade i humaniora och båda var själva humanister ut i fingerspetsarna. En lektion med Börje var inget som man satt av. Man kunde längta till hans lektioner. Det var en ynnest, och förmån att bevista Börjes lektioner, och i ämnet ”svenska språket”, var han, och förblev han en ögonöppnare på oss elever.

Poesi och lyrik låg Börje varmt om hjärtat. Ofta återkom han till Dan Anderssons, diktsamlingar som Kolvaktarens visor och Svarta ballader. Dåtidens (1960-talet) lyriker och poeter som Bo Setterlind med sin Månvagga och Sandro Key-Åberg med sin o scenprator var också föremål för diskussion och ventilering.

De svenska litteratörerna allt från Carl Jonas Love Almqvist via August Strindberg, Selma Lagerlöf med mera och fram till Vilhelm Moberg var medpassagerare på bildningsresan. På resan fanns det anhalter och stationer i etnologi, filosofi, historia, konst, språk och nordisk litteratur. Vid sidan av lektionerna var Börje även ledare och regissör för skolans elev teater samt redaktör för skolans tidning ”Tärna Tidningen”.

Ett legendariskt lärarpar inom folkbildningen har nu lämnat det jordiska. Ulla gick bort hösten 2020, och Börje under vintern 2021. Börje hade då väntat i fem månader på en vandrerska från färdvägar vida- den käraste, den käraste med ögon blå. (Dan Andersson, Kolvaktarens visor: Jag väntar… Sista strofen. Tidens förlag.)

Tack Börje, och tack Ulla för allt gott ni bidragit med till oss Tärnaiter i vår egen utveckling. Ni båda kommer för evigt att vara ljust bevarade i våra minnen. Våra varmaste tankar går nu till barnen som på kort tid nu förlorat både mor och far.

Tärna Folkhögskolas Elevförbund

genom

Sven-Erik Henriksson, ordförande

Göran Rask, styrelseledamot