Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne – Carlaxel Olsson

Annons

Allkonstnären, chefsdesignern, politikern och vännen Carlaxel Olsson blev 88 år. Vårt stimulerande samarbete pågick i olika former under åren 1969–2017.

Inom Aseas nybildade "Avdelningen för information och samhällskontakt" i samband med olika forumutställningar och 1974 i den omtalande multivisionen med framtidsbostaden: "En vision för 16 okt 1997". Som kuriosa kan nämnas att vi var de enda chefspersonerna i hela Asea-koncernen som i våra arbetsbeskrivningar titulerades "herr".

Inom Västeråsmoderaterna utarbetade vi ett omfattande propagandamateriel i form av flera affischer för Linje 1 i kärnkraftsomröstningen, för kampanjen "Secure Future" och i debatten mot löntagarfonder. Dessutom ett flertal karikatyrteckningar i Västeråsmoderaternas medlemstidning "Mkontakt!" Samt 1985 i den illustrerade visionspamfletten "Västerås stad tjugohundratio". Och även olika kampanjmärken som till exempel "Västeråsare för kärnkraft" samt Ja till EU.

Under senare tid färdigställde Carlaxel den underfundiga sagoboken "Kulingar, fulingar och häxan Josefin", samtidigt som vi gemensamt utarbetade märkessymbolen för "Klippans Kultur Kvarter". Under denna tid var Carlaxel svårt sjuk men hann uppleva utomordentligt positiva recensioner för båda projekten i VLT, kort tid innan Carlaxel insomnade kl 16.00 tisdagen den 17 oktober 2017.

Saknade känns overkligt verklig. Men Carlaxels kreativa avtryck lever vidare.

Lars Luttropp